Boeing ще съкрати 2000 работни места

Boeing ще съкрати 2000 работни места Снимка: southpacificislands.travel

Производителят на самолети ще се фокусира върху инженеринга и производството, така че ще намали персонала си в своите финансови звена и в отделите за човешки ресурси

Пред ВВС представител на компанията каза, че ще съсредоточат усилията си в „разработването на продукти, услуги и технологии“. Самолетостроителят ще възлложи някои от дейностите си на Tata Consulting Services, част от индийския промишлен конгломерат Tata, в който Boeing ще прехвърлят около една трета от работните си места.

За сметка на това, компанията ще наеме нови 10 000 души в производствените и инженеринговите си отдели – второ солидно попълнение, след наетите миналата година 15 000 нови служители в този сектор. 

Авиационният гигант предприема тези стъпки, за да си върне позициите в самолетостроенето, след двете фатални катастрофи на своя Boeing 737 Max през 2018 и 2019 г., в които загинаха общо 337 души. И двата трагични инцидента се случиха минути след излитането на самолетите. 

От разследването стана ясно, че катастрофите са били предизвикани от дефекти в софтуера за управление, известен като "Система за увеличаване на маневрените характеристики" (MCAS). Целта на MCAS беше да подпомага пилотите, управляващи Boeing 737 Max, без да преминават скъпо допълнително обучение, а само на базата на опита им с предишните поколения Boeing 737.

След редица модификации и задължително обучение на пилотите, много страни вдигнаха забраната за полети на модела, така че самолетите Boeing 737 Max вече имат разрешение да летят отново почти в целия свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: