Ноевите ковчези на самолетостроенето

Ноевите ковчези на самолетостроенето Снимка: flightglobal.com

Твърди се, че Русия има в арсенала си „самолета на съдния ден” – Ил II-80, който е снабден с два резервни генератора и може да устои на ядрен взрив.

Запознати казват, че с такова въздушно превозно средство е снабден Кремъл и лично руския президент, за да се предпази в случай на ядрена експлозия. Самолетът, наречен Maxdome, разполага със специална преграда към пилотската кабина, която блокира пътниците при електромагнитен импулс (EMP) или ядрен взрив. Под пилотската кабина машината е снабдена с прибираща се сонда за зареждане с гориво, а системата на двигателите включва два големи допълнителни електрогенератора, готови да се задействат в случай на повреда във въздуха.

Говореше се, че по време на рутинна поддръжка на супер-самолета са били откраднати 39 части от радиооборудването му, но по-късно CNN съобщи, че според руски източници, въпросните детайли не били стратегически важни. Има също съобщения, че скоро Русия може да представи и трето поколение ИЛ-ове, но засега няма актуални новини по въпроса. 

Данни от FlightRadar24 от март показват самолет с код "RSD980", описан като част от "специална летателна ескадрила". Според информацията, самолетът е излетял от московското международно летище Внуково в 16:16 ч., дижил се е 3 часа и 41 минути, описвайки кръгове над Москва и се е приземил отново на същото летище. 

The Air Force's 'Doomsday Plane' Is in the Shop - Defense One
Модифицираният Боинг 747 за $ 200 милиона, снимка - defenseone.com

САЩ също имат своя „самолет на съдния ден“ за $ 200 милиона, предназначен да действа като център за управление на въздухоплаването, в случай на ядрена война. В четиричасов учебен полет през март модифицираният Boeing 747 излетя от база на ВВС на САЩ в Небраска, в учебна мисия с други специализирани самолети, чиято задача е ранно предупреждение и проследяване на балистични ракети.

Летателният тест беше проведен дни, след като Владимир Путин постави ядрените си сили в „специална готовност“, в отговор на предполагаеми „враждебни изявления“ от страна на Запада, осъждащи пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: