Колко често можем да рестартираме компютъра си

Колко често можем да рестартираме компютъра си Снимка: ferra.ru

Всичко зависи от операционната му система

Понякога настолният компютър или лаптопът може да генерира грешки и да се забави. Един от начините за решаване на тези проблеми е рестартирането на устройството. Но колко често можете безопасно да рестартирате компютъра си? На това отговаря експерт от  BBC Science Focus Magazine.

Всъщност всичко зависи от самия компютър и от операционната система. Ако използвате устройството на Windows, то трябва да го изключвате или дори да го рестартирате веднъж седмично с деактивиране на функцията за бързо стартиране. Това ще позволи на компютъра без грешки да затвори всички процеси и да изчисти паметта.

Компютрите, работещи с Mac OS, обикновено са по-стабилни. Тоест, има смисъл да ги рестартирате, само при обновяване на операционната система или при нейното инсталиране.

Лаптопите и компютрите, използващи Linux обикновено изискват няколко рестартирания.

Като цяло, едно от предимствата на рестартирането е, че помага за изчистване на паметта на устройството. Благодарение на това можете да се избавите от някои проблеми, свързани с неправилно работещи приложения.

Ако обаче компютърът ви работи бавно и се загрява много без особена причина, тогава трябва да прибягвате до рестартиране само в краен случай.

В същото време, ако рестартирате компютъра си много пъти през деня, това ще доведе до претоварване на устройството и ще намали експлоатационния му живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: