Четири стъпки на САЩ за прекратяване на конфликта в Украйна

Четири стъпки на САЩ за прекратяване на конфликта в Украйна Снимка: yandsnazarianfoundation.org

Предлага ги Американският мозъчен тръст RAND Corporation, в своя доклад „Как да избегнем дълга война: политиката на САЩ и траекторията на руско-украинския конфликт“.

Първо аналитиците посочват плюсовете и минусите за националния интерес на САЩ от подължаването на войната. Сред положителните ефекти са отслабването на Русия, връщането на повече територии на Украйна и утвърждаването на международната норма за териториална цялост на страните, нарастването на енергийната независимост от Русия и намаляването на способността на Руската федерация „да заплашва другите”, т.е., да се намесва в други конфликти.

Негативните последици за Вашингтон включват нарастващия риск Москва да посегне към ядрени оръжия, растящите цени на енергията, скъпоструващата помощ за Украйна и все по-голямата зависимост на Русия от Китай, плюс забавяне на глобалния икономически растеж, отклоняване на САЩ от вътрешните им проблеми и по-нататъшно замразяване на отношенията с Русия. Докладът подчертава също, че страданията на украинския народ са в разрез с хуманитарните интереси на САЩ. 

Сред трите варианта за прекратяване на конфликта RAND посочват абсолютната победа за една от страните, оценявайки я като малко вероятна, примирие с прекратяване на военните действия – което RAND смятат за по-възможно, и/или преговори за дълготраен мир чрез политическо споразумение.

Сега обаче преговори не само за мир, но и за примирие изглеждат невъзможни, казват анализаторите, посочвайки две основни пречки: първо, оптимизмът на всяка от страните, че ще победи, и второ – песимизмът относно условията на евентуалното политическо споразумение: Киев смята противника си за агресор, който винаги ще нарушава споразуменията или ще променя предпочитанията си, докато Русия не вярва, че Киев ще спази обещания от типа на това, да не се присъединява към НАТО. Освен това, Москва се опасява, че политическото споразумение не означава автоматично премахване на санкциите.

Biden's First International Test: Can He Save Ukraine From Putin?
Снимка - thedailybeast.com

САЩ имат интерес не от примирие, а от дългосрочно мирно споразумение. Оценявайки сегашното ниво на враждебност обаче, експертите на RAND смятат, че примирието е много по-вероятно от политическото споразумение.

Анализаторите на RAND посочват четири ключови стъпки, чрез които САЩ биха могли директно да приближат във времето края на конфликта. Първо, да се изясни бъдещето на чуждестранната помощ за Украйна, като се обвърже предоставянето ѝ с ангажимента на Киев да седне на масата за преговори. Втората и третата стъпка са САЩ заедно с някои съюзници от НАТО да гарантират сигурността на Украйна, но и нейния неутралитет

И накрая, четвъртата стъпка е да се очертаят условията за облекчаване на санкциите срещу Русия. Анализаторите обаче отчитат, че е твърде възможно много страни да не се съгласят с това. За да не рискува провал на опитите си, Вашингтон би имал нужда от една "по-управляема" Европа, смятат RAND, но тази идея също е доста хипотетична.

Макар че отрича негативното влияние на санкциите върху руската икономика, Кремъл неколкократно се опитва да изтъргува евентуални отстъпки, без обаче да е ясно какво предлага, при условие, че иска да запази анексираните украински территории, включително тези, които не контролира. 

На 26 януари заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд заяви, че САЩ са готови да обмислят облекчаване на санкциите, при условие, че Русия изтегли войските си от Украйна. По този повод прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не вижда готовността на САЩ да преговарят.

Известен руски политолог коментира, че  RAND пропускат "най-простия подход" за прекратяване на войната, а именно Вашингтон и съюзниците му да прекратят помощта за Украйна. Киев не е коментирал идеите на авторитетния мозъчен тръст. Независими коментатори отбелязват, че както често пъти в историята, усилията на учени да намерят решение на военни конфликти остават по-скоро теория и не трасират път към реален изход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: