Съмнения за тероризъм на Рали Дакар

Съмнения за тероризъм на Рали Дакар Снимка: autosport.com

Франция започва разследване за взрива в Саудитска Арабия, който рани тежко френски шофьор на Рали Дакар.

Експлозията повреди превозно средство за поддръжка на Sodicars Racing, когато екипът напускал хотел Donatello в Джеда миналия четвъртък, два дни преди началото на самото състезание. Шофьорът Филип Бутрон е получил сериозни наранявания на крака. По-късно той е бил репатриран във Франция и е поставен в медицинска кома, съобщава ВВС.

Саудитските власти не са коментирали решението на френската прокуратура. Саудитската полиция съобщи в събота, че предварителното разследване на експлозията е установило, че „няма подозрения за криминално деяние“, но все още не е изключен „злонамерен акт“.

Рали Дакар, което стартира през 1978 г. като екстремна надпревара от Париж до столицата на Сенегал, от 2020 г. се провежда в Саудитска Арабия от съображения за безопасност.

Член на екипа на Sodicars каза пред френския спортен вестник L'Equipe, че взривът е разкъсал пода на автомобила, който след това се е запалил. Филип Бутрон е ранен, но останалите петима френски граждани, пътували с него в колата, са невредими. Преди да бъде откаран със самолет във Франция за по-нататъшно лечение, Бутрон е претърпял операция в Саудитска Арабия. Той е президент на френския футболен отбор „Орлеан” от Лига 2 и работи в областта на маркетинга.

Междувременно френски прокурори от звеното по антитероризъм обявиха, че са започнали предварително разследване за "множество опити за убийства във връзка с терористична група", без да предоставят допълнителни подробности.

След експлозията Френското външно министерство актуализира препоръките си при пътуване до Саудитска Арабия, като предупреди своите граждани да проявяват "максимална бдителност".

"В ход е разследване на саудитските власти, за да се установи причината за тази експлозия. Не е изключена възможността за криминално деяние", се казва в съобщението.

През ноември 2020 г. няколко души бяха ранени при бомбена експлозия на церемония в Деня на възпоменанието, организирана от френското консулство в Джеда. 

Експлозията от миналата седмица прибави подозренията за терористичен акт към и без друго трудната ситуация на Рали Дакар в условията на поредната вълна от коронавируса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: