Стачки и протести парализираха Франция заради повишаването на пенсионната възраст

Стачки и протести парализираха Франция заради повишаването на пенсионната възраст Снимка: Стопкадър Euronews

Четвъртък във Франция беше ден на стачки и протести, нарушена бе работата на транспорта и образователните институции в цялата страна: възмущение предизвика обявената пенсионна реформа

Френските синдикати този път са обединени - както направиха преди много години, когато възрастта за пенсиониране беше повишена от 60 на 62 години.

Сега правителството на президента Еманюел Макрон повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и увеличава броя на тримесечните вноски, необходими за получаване на пълна пенсия.

Трябва да признаем изключителния характер на синдикалното единство, което ни дава значителна сила. (...) Между нас няма различия по този въпрос. Това се случва за първи път през последните 15-20 години“, каза Жан-Люк Меланшон, лидер на Непокорена Франция.

Стачките парализираха голяма част от градския транспорт в столицата Париж и голяма част от влаковете в цялата страна.

Стачкуващите работници в държавния доставчик на електроенергия EDF заявиха, че са намалили производството на електроенергия.

Обществените радиостанции Franceinfo и France Inter запълниха ефира с музика вместо новини, а France 2 излъчваше повторения.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: