Във Франция заработи най-голямата инсталация за производство на биогаз в света

Във Франция заработи най-голямата инсталация за производство на биогаз в света Снимка: https://pixabay.com/

В департамента Атлантически Пиренеи в югозападна Франция заработи най-голямата инсталация за биогаз с капацитет до 160 GWh, съобщи TotalEnergies в четвъртък

Заводът, наречен BioBéarn и разположен близо до Пау, използва органични отпадъци, главно от преработката на царевица. Той стана 18-ата инсталация за биогаз на TotalEnergies, се казва комюникето.

„През 2023 г. централата ще произведе 69 GWh енергия и ще продължи да увеличава производството. Тя ще позволи преработката на 220 хил. тона биомаса в 200 хил. тона органичен остатък, който е естествен тор, и производството на 160 GWh биометан, което е еквивалентно на средното годишно потребление на 32 хиляди души", се посочва в съобщението.

Пускането на централата е част от стратегията на Франция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на страната, както и за заместване на намалените доставки на природен газ от Русия.

Според Оливие Герини, директор на проектите за биогаз в TotalEnergies, новата централа е позволила на компанията да увеличи производството на биогаз до 700 GWh.

До 2030 г. компанията планира да произвежда 20 TWh.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: