Италия спасява кризата в здравеопазването с лекари от Куба

Италия спасява кризата в здравеопазването с лекари от Куба Снимка: ANSA

Южната италианска провинция Калабрия, където недостигът на медицински персонал е най-остър, посрещна 51 кубински лекари, които ще започнат работа в местните държавни болници.

Това е само първата група от общо 500 лекари, съгласно споразумение, подписано между Калабрия и Куба миналото лято, съобщава Euronews. Роберто Очиуто, ръководител на регионалното правителство на Калабрия признава, че наемането на кубински лекари не е дългосрочно решение, а спешна стъпка, която да помогне на регионалната управа да не закрива здравни заведения. 

„Би ми отнело три години да намеря толкова италиански лекари, докато кубинците ще започнат работа след месец. Не ме е грижа за упреците, че съм прибегнал до това решение – кубинските лекари не отнамат работата на никого”, казва Очиуто, който лично посрещна първата група медици от Куба.

Италианската здравната система е в криза от дълго време. През годините съкращенията на разходите за обществено здравеопазване забавиха набирането на нови лекари във всички италиански региони, но най-вече в по бедните южни области. Според статистиката, всеки ден седем лекари в страната напускат работата си. 

През пролетта на 2020 г., в разгара на пандемията, десетки лекари от Куба вече помагаха на италианските си колеги. Кубинските медици са световноизвестни със своята компетентност и професионализъм. Дошлите в Италия казват, че водещо начало в работата им е професионалната култура на „безкористност и човечност” и мисията да помагат на хората, каквото е и призванието на лекарската професия. 

Първите кубински лекари вече учат италиански език в Университета на Калабрия в гр. Козенца и скоро ще започнат работа в различни калабрийски болници. 

„Един живот, спасен в една от тези болници, които иначе трябваше да затворя, струва повече от хиляди дебати, независимо, че ще го спаси някой много добър кубински лекар, а не италиански специалист“, казва Роберто Очиуто, готов да се бори за правото на калабрийците да имат добро здравеопазване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: