Противоречив медиен закон приеха в Украйна

Противоречив медиен закон приеха в Украйна Снимка: indiatoday.in

Украинският президент Володимир Зеленски подписа спорния документ, разширяващ регулаторните правомощия на правителството върху медиите.

Според новия закон, Националният съвет за телевизия и радиоразпръскване, чиито членове се назначават по квоти от администрацията на президента и от парламента, ще има по-широки правомощия над украинските медии, медийни и журналистически организации, съобщава thehill.com.

В изявление миналия месец Националният съюз на журналистите на Украйна определи законопроекта като заплаха за свободата на медиите. „Подобни правомощия са очевидно прекомерни. Все още никой не е успял да укроти свободата на словото в Украйна. И този път няма да проработи”, написа в сайта си организацията.

Приети бяха и други законодателни промени, в съответствие с  условията за членство в Европейския съюз, за което Украйна кандидатства миналата година.

Клаузите на медийния закон все пак бяха смекчени, в сравнение с първоначалния законопроект, предвиждащ по-голяма възможност за Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване да налага глоби на медийни групи, да отнема лицензи на печатни медии и да блокира онлайн издания, които не се съобразят с публикуването на ограничена информация.

Приетият ход на отстъпчивост вероятно е предизвикан от критиките срещу закона от страна на международни медийни организации. Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес посочи пред The New York Times, че законът все още противоречи на европейските стандарти за свобода на медиите и призова Украйна да „демонстрира своя европейски ангажимент чрез насърчаване на свободни и независими медии, а не чрез установяване на държавен контрол върху информацията“

Коментатори отбелязват, че все пак Европейската федерация на журналистите не е принудена да решава свободата на медиите в условията на война, когато всяка непредпазлива информация може да послужи като ориентир на противника, или да предизвика недоверие сред съюзниците.

Президентската администрация  разпореди изготвянето на нов закон за засилване на медийната регулирация още през 2019 г., когато Володимир Зеленски встъпи в длъжност. През декември сп. Time го обяви за личност на 2022 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: