Полското правителство спря новинарския канал на държавната телевизия TVP Info

Полското правителство спря новинарския канал на държавната телевизия TVP Info Снимка: aljazeera.com

Новият министър на културата освободи ръководителите на TVP, Полското радио и държавната информационна агенция PAP

Решението на Доналд Туск да деполитизира обществените медии бе утвърдено във вторник вечерта с резолюция на полския парламент, призоваваща за независимост, обективност и плурализъм в обществените електронни медии

Около една трета от поляците следят новините единствено по държавните медии и не ползват частни телевизионни или радиооператори. През последните години обаче централните вечерни новини на TVP и TVP Info се превърнаха в пропаганда на партията „Право и справедливост” (PiS), която загуби парламентарните избори, вдъхвайки надежда в цяла Европа, че национализмът и популизмът могат да бъдат победени.

Новата управляваща коалиция, водена от проевропейския премиер Доналд Туск, обеща на избирателите да превърне държавните медии в платформа за "достоверна информация“.

По закон държавните медии не трябва да обслужват политическите интереси на нито една партия, но след като встъпи в длъжност през 2015 г., PiS промени медийния закон и създаде конкурентен медиен регулатор, който позволи на правителството да уволнява управителните съвети на обществените медии и да ги пълни със „свои” журналисти. 

Чрез държавната енергийна компания OrlenPiS купи най-голямата регионална медия PolskaPress, поемайки контрол върху нейните вестници и сайтове. PiS прие и закон, ограничаващ чуждестранната собственост върху медиите, но президентът Анджей Дуда му наложи вето, след като Вашингтон протестира с аргумента, че законът е насочен срещу притежаваната от САЩ TVN. 

За разлика от държавните медии, частните вестници и телевизионни оператори запазиха критичния си поглед към правителството на PiS, но така или иначе, през осемгодишното управление на партията Полша падна от 18-о на 57-о място в Световния индекс за свобода на пресата.

Правителството на Туск може да се сблъска със съпротивата на президента Анджей Дуда, който е съюзник на PiS и има правомощието да налага вето на законодателството. С писмо до парламента Дуда вече напомни на председателя на полския парламент, че всички промени в държавните медии трябва да се извършват в съответствие със закона.

Полският вестник Rzeczpospolita съобщи, че правителството на Туск не планира мащабни чистки на персонала в държавните електронни медии, но преди Коледа ще уволни до 60 журналисти, които са нарушили професионалните стандарти. Промени започнаха и по върховете в държавните органи. Нови шефове вече замениха назначенията на PiS в службите за държавна сигурност, разузнаването и Централното антикорупционно бюро. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: