Накъде през 2023 година

Накъде през 2023 година Снимка: thestateindia.com

В новогодишната нощ държавните глави поздравиха нациите си, обещавайки им мир, благоденствие и по-чиста планета – но вярват ли си, ще има ли мир?

Това е най-важният въпрос и за света, и за две големи държави – Русия и Украйна. В новотодишната си реч президентите им обещаха на сънародниците си победа, пише Еuronews.

Вместо пред стените на Кремъл, този път Владимир Путин говори, обкръжен от военни. Строго по военному той благодари на руската армия, отчете, че отминалата година „ясно раздели смелостта и героизма от предателството и страхливостта“ и подминавайки с мълчание неуспехите на украинския фронт, издигна патриотични лозунги: „Главното е съдбата на Русия. Защитата на отечеството е свещен дълг към нашите предци и потомци. Моралната, историческата правда е на наша страна"

Повтаряйки, че Западът „иска да унищожи Русия“, като използва Киев, Путин обеща, че никога няма да позволи това и отново даде знак, че макар и тежка, войната ще продължи.

Володимир Зеленски обеща на сънародниците си Украйна да си върне анексираните територии и нормалния живот. "Невъзможно е да забравим. Невъзможно е да простим. Но е възможно да спечелим", каза той, изброи успехите на Украйна на бойното поле и направи силно признание: „Тази година порази сърцата ни. Изплакахме всички сълзи. Изкрещяхме всички молитви. Ние се борим и ще продължим да се борим. В името на ключовата дума: „победа“.

От нощта срещу 1 януари Русия продължава да обстрелва територията на Украйна с ракети и артилерия. Украинските въоръжени сили казват, че са свалили 45 дронове камикадзе, а властите съобщават за жертви, още щети на инфраструктурни обекти и милиони домове без ток. Вместо новогодишни поздравления, украинците публикуваха в социалните мрежи снимки от поразените обекти. 

Усраинските власти съобщават за 400 убити руски войници в новогодишната нощ в окупираната Донецка област. В рядка медийна практика, проправителствените руски медии признават за жертвите, без да уточняват броя им.

„Росстат” обяви, че Руската федерация влиза в 2023 г. с 12.3% инфлация. В сравнение с 2013 г. реалните доходи на руснаците са паднали с 10%, а според The Moscow Times, стандартът на живот в страната се е върнал с 10 години назад. От Кремъл заявиха, че Русия ще продължи да изпраща войски в Украйна..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: