Драстичен спад в посещаемостта на Версайския дворец поради липса на туристи

Драстичен спад в посещаемостта на Версайския дворец поради липса на туристи Снимка: Wikipedia

Бившата резиденция на френските крале е загубила 45 милиона евро, откакто бе затворена за посещения заради пандемията.

Това твърди нейният управител Катрин Пегар, която смята, че икономическият модел на работа  трябва спешно да бъде преосмислен.

Липсата на чуждестранни туристи е осезаема – в момента посетителите са едва 10 000 дневно, което е три пъти по-малко от обичайното. Това са данните, които съобщи преди два дни пред френските медии Пегар, добавяйки, че във финансово отношение „положението е наистина плачевно.

В други години през този период от годината Версай е бил посещаван от около 30 000 души на ден, 80% от които са били чужденци. В момента посетителите са почти изключително французи.

„Трябва сериозно да преосмислим нашата стратегия за бъдещето, защото целият досегашен модел, по който работим, ако мога така да се изразя, буквално се срина", заяви Пегар. Тя припомни, че „в цялата досегашна история на замъка само един-единствен път той е бил затварян за посещения и това се е случило при обявяването на Втората световна война." Въпреки всички трудности, пред които е изправен музеят, Пегар увери, че не се икономисват средства за персонала”, който включва приблизително 1000 служители, пряко ангажирани в дейностите на обекта, и още около 20 000 други наети, занимаващи се със спомагателни работи.

Още по темата във

facebook