Най-добрите европейски национални паркове, които ще ви заредят с енергия и спокойствие

Най-добрите европейски национални паркове, които ще ви заредят с енергия и спокойствие Снимка: Еuronews

Няколко дни на чист въздух не са решение на всичките ви проблеми, но определено ще ви направят много по-силни, за да ги решите сами.

Доказано е, че времето, прекарано сред природата, въздейства на психиката ни по-силно, отколкото мислим и най-важното – отклонява ни от ежедневните грижи. Сред природата се отключват и части от мозъка, които често блокираме в обичайната си работна среда - а не бива, защото ни напомнят колко красив и прост може да бъде животът.

Позовавайки се на проучване на Money.co.uk,  Euronews пише, че Европа разполага с шест от най-добрите национални парка в света, определени според изобилието на зелени площи, езера, растителни и животински видове, чистотата на въздуха, броят посетители, както и разнообразието от занимания и услуги, предлагани на туристите.

Основан преди 22 години, Националният парк Бохемска Швейцария в Чешката република привлича не само с тучна зеленина, но и с грижите на местните власти да върнат в традиционното им местообитание изгубените доскоро местни животински видове - например сомовите риби в река Каменице. Бреговете ѝ са особено предпочитани от туристите с  живописни каньони, пясъчни плажове, стръмни скали и разбира се – чисти води.

Плитвичките езера са един от най-популярните природни паркове в Хърватия, подходящ за посещение през цялата година, но особено през лятото. Тук сред изумрудено зелените езерни води и хилядите растителни видове, можете да изпробвате силите си по четири пешеходни пътеки, плюс още седем пешеходни маршрута с различна трудност, които опитните местни водачи могат да персонализират специално за вас, ако сте по-подготвени или по-амбициозни. Така или иначе, сред най-свежия и чист въздух на Балканите има по нещо за всички възрасти.

Canva
Природен парк "Плитвички езера", снимка - Euronews

Английските езера (Lake District) в Обединеното кралство са рай на зеленина, скалисти планини, огледално тихи водни басейни и живописни старинни градчета. В парка Лейк Дистрикт можете да се включите във веломаршрут или да направите нощен излет, за да наблюдавате звездите с телескоп. Можете да потеглите и по някои от множеството пешеходни маршрути, но истинската наслада са водните спортове, включително плуване, гребане или ветроходство.

Италианските Cinque Terre (петте града) са средиземноморски оазис на устойчивия туризъм в Европа. Тази област е една от най-малките по площ в класацията, но води по биоразнообразие и културни обекти. Многобройните органични ферми предлагат безгранична тишина и спокойствие, за тези, които ще изберат да отседнат в тях. За туристите са предвидени редица специфични местни занятия като готварски курсове или отглеждане на билки сред аромата на розмарин, мащерка и море в петте градчета край най-чистите европейски заливчета.

Home - Visit Cinque Terre
Cinque Terre, снимка - visitcinqueterre.eu

Турският национален парк Гьореме предлата всяка сутрин незабравима разходка с балони над причудливите форми, оформили се още през бронзовата епоха. Виещите се стръмни пътеки и тунели през ръждивокафявите скали изместиха в класациите дори огромния американския национален парк Йелоустоун. Пейзажът в Гьореме е като излязъл от приказка, една магия, изваяна от природата, която си заслужава да видите.

Все пак швейцарският национален парк в Алпите държи първенството не само в Европа, но и в света, предоставяйки най-чистия въздух сред парковете в този списък. Първото място защитават и 83 спа центъра, 75 маршрута за обиколки с лодка, както и разнообразен спектър туристически занимания сред планинската природа – не и през зимата, когато паркът е затворен за туристи, с цел по-доброто му опазване. Можете да се настаните и в близка ферма, а ако поемете по един от 14-те пешеходни маршрута, със сигурност ще се натъкнете на планински зайци, кози и благородни елени, а ако имате късмет  ще видите и царски орел

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: