Финландският и руският Дядо Коледа за пръв път няма да се срещнат на границата

Финландският и руският Дядо Коледа за пръв път няма да се срещнат на границата Снимка: inosmi.ru

Дългогодишната традиция се прекъсва заради военните действия в Украйна

Финландският Йоулупуки и руският Дядо Мраз се срещат вече много години подред на източната граница. Тази година обаче срещите им изглежда приключват. Причина са военните действия, започнати от Русия в Украйна, съобщава финландското издание Yle.

"Като се има предвид настоящата ситуация, изглежда, че няма вероятност скоро да проведем тези срещи", казва Биргита Вайсянен (Birgitta Väisänen), ръководител на проекти в Агенцията за развитие на Централна Карелия "Ketti".

Досега коледните събития се провеждат във финландските градове Тохмаярви и Лапеенранте. Организаторът на събития в Лаппеенранте Къри Хайно (Karri Heino) казва, че градът е прекратил сътрудничеството си с Русия малко след началото на военния конфликт в Украйна. Това сътрудничество включваше също така и всички дейности, които се провеждаха заедно със съседния руски град Виборг.

На мероприятията финландският Йоулупуки и руският Дядо Мраз си разменяха поздрави и си пожелаваха един на друг Весела Коледа. Освен това програмата включваше различни изпълнения.

"На руска територия се организираха танци и песни, а на финландска децата пееха и играеха коледни игри", разказва Вайсянен. Също така, по традиция, непосредствено след срещата, от Финландия за Русия тръгваше автобус с подаръци за децата.

Танците и музиката също така бяха част от традиционните мероприятия в Лапеенранта. Йоулупуки идваше, придружен от местни класове на музикални училища и танцови групи. Хайно нарича тези събития невероятни. Дядо Мраз идваше, придружен от своята кавалкада, свиреше музика, започваха танци.

"Когато видях всички тези събития за първи път, отворих уста и не можах да я затворя още десет минути. Гова беше грандиозно шоу", спомня си той.

През 2020 г. пандемията от коронавируса се превръща в пречка за срещите. Тогава от Лапеенранта и Тохмаярви изпращат видеозапис с поздравления в съседната страна.

Къри Хайно казва, че целта на събитието е била да разпространи духа на Рождество. "Винаги сме имали близки отношения със съседния Виборг, затова и празнувахме Рождество заедно".

По думите на Биргита Вайсянен събитието е насочено към насърчаване на сътрудничеството между финландците и руснаците и културния обмен. "Искахме да създадем добро коледно настроение и да подчертаем важността на сътрудничеството".

Според Биргита, предвид настоящите събития, традицията в Лапеенранте няма да бъде възобновена, поне през следващите няколко години.    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: