Доколко лекарите познават затлъстяването?

Доколко лекарите познават затлъстяването?

Личните лекари във Великобритания не дават полезни съвети за отслабване, сочи ново проучване

Установено е, че съветите, които общопрактикуващите лекари дават на пациенти със затлъстяване в Обединеното кралство, са „силно разнообразни, повърхностни и често им липсва очевидна база от доказателства“, според ново проучване от Оксфордския университет.

Общопрактикуващите лекари в Обединеното кралство са в доверена позиция като лидери и мениджъри на здравеопазването в своите общности. Очакванията към тях често са високи: те са личните съветници, преценяват физическото и психическото здраве на своите пациенти и предоставят персонализирани съвети и лечения.

Страхотно изпитание за общата практика през последните 50 години е нарастването на затлъстяването. То не е заболяване само по себе си и не е ново явление, а значителна потенциална заплаха за здравето.

Широко известно е, че пълнотата не се поддава лесно на диета или упражнения. През 1865 г. Уилям Бантинг, английски предприемач и производител на ковчези, публикува комбинация от две стратегии, за да помогне за намаляване на „якостта“ на английските викторианци. Уилям Ослер, професор по медицина в Оксфордския университет, през 1892 г. доразвива идеалните храни и физическата активност в Принципите и практиката на медицината. И двамата посочват, че тези подходи работят бавно и изискват значителна мотивация, за да бъдат ефективни.

В световен мащаб броят на децата и възрастните със затлъстяване остава много висок, а напредъкът в превенцията и лечението е бавен. Необходими са много отделни подходи, за да оптимизираме диетите си, хранителните си запаси и себе си.

Настоящите насоки в Обединеното кралство насърчават общопрактикуващите лекари да говорят с пациенти със затлъстяване за тяхното тегло и да обсъждат начини за отслабване. Доказателствата показват, че дори кратките разговори могат да доведат до намаляване на теглото.

В съвсем ново проучване, публикувано в списание Family Practice, учени анализират 159 аудиозаписа на консултации между общопрактикуващи лекари и пациенти със затлъстяване, в които лекарите дават кратки (до 30 секунди) съвети за отслабване. Записите са направени между 2013 и 2014 г. в 137 кабинета на лични лекари.

Анализът на думите от тези разговори дава изненадващи резултати. Ако пациентите бяха следвали съветите, дадени в повечето консултации, нямаше да отслабнат.

Най-често срещаният съвет е „яжте по-малко и правете повече неща“. Само на 30 пациенти са дадени персонализирани съвети, т.е. там, където общопрактикуващите лекари „са взели предвид способността на пациентите да следват съветите, като например ограничената физическа подвижност на пациента и последиците от това за упражненията“.

В половината от интервютата (78 случая) общопрактикуващите лекари съветват пациентите също да имат достъп до допълнителна подкрепа, като например последващ контролен преглед или насочване към фитнес зала.

Съветите на личните лекари в записите не винаги са били точни. Много елементи от съветите включват например идеята, че малки промени в поведението могат да доведат до голяма загуба на тегло. Бантинг показа, че това е мит още в началото на 19 век.

 

Нещата се подобряват от 2014 г.

До 2014 г. малко общопрактикуващи лекари бяха добре обучени в тази област на консултиране. По-специализираните области на мотивационно консултиране и поставяне на реалистични цели за отслабване на пациентите също бяха трудни. Така че въпреки че пациентите биха предпочели да говорят с личния си лекар за теглото си, тези лични лекари са недостатъчно квалифицирани да го направят.

Разработването и подобряването на съветите, давани на пациентите от 2014 г. насам, се включва все повече в обучението за първична медицинска помощ и в Насоките от Националния институт за здравеопазване и грижи на Обединеното кралство.

Внедряват се нови системи, като например използването на социални предписания, които позволяват на личния лекар да препоръча различни „препратки от общността“, като например предписване на членство във фитнес зала. Тази споделена отговорност между тези с по-голям опит е мощна, намалява стигмата и насърчава независимостта при хората с наднормено тегло или затлъстяване.

Тези подходи бяха подсилени от кампанията на Public Health England за подпомагане на хората да направят по-здравословен избор. Това включва безплатното приложение за план за отслабване на NHS.

Съветите относно здравето и теглото са особено ценни – и работят. Подобряването му може само да подпомогне много трудната задача за справяне със затлъстяването. Това дълго, бавно пътуване изисква всички ние да участваме.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: