Повечето мъже смятат, че по природа са по-здрави от другите хора

Повечето мъже смятат, че по природа са по-здрави от другите хора Снимка: trustcarehealth.com

Ново проучване на The Harris Poll, проведено за Orlando Health, установи, че тази убеденост е най-честата причина мъжете да пропускат една проста, но критично важна стъпка за здравето си: годишния пълен преглед при личния лекар.

Проучването установи, че 33% от мъжете не смятат, че се нуждаят от годишен цялостен здравен преглед, а 65% вярват, че по природа са по-здрави от другите хора, цитира резултатите earth.com. Но според д-р Томас Кели, специалист по семейна медицина в Orlando Health Physician Associates, това е статистически невъзможно.

„Дори ако смятате, че сте здрави и не изпитвате никакви симптоми, в организма ви може да се развиват процеси, които остават незабелязани, но могат да станат животозастрашаващи, ако останат неоткрити”, казва д-р Кели и посочва най-честите случаи - повишаване на кръвното налягане, което може да бъде бомба със закъснител, причиняваща инфаркт или инсулт, или рак на дебелото черво - един от най-смъртоносните, но предотвратими видове рак.

Като лекар в първичната медицинска помощ, д-р Кели е чувал много извинения от пациентите си мъже защо пропускат тези срещи – от липса на оплаквания, до липса на време. Но опитният лекар смята, че основната причина, макар и неглижирана от силния пол, най-често е страхът.

„Ако сте мъж и не сте ходили на лекар от известно време, всъщност не знаете какво да очаквате и това ви плаши”. каза д-р Кели. Той смята, че един от най-важните фактори срещу това са добрите отношения с личния лекар и взаимното доверие – връзка, която всъщност се изгража много по-лесно, отколкото повечето хора си представят. 

„Един общ преглед отнема около половин час и до края на срещата ще имате ясната представа какво е здравето ви, на какви рискове сте изложени и какво трябва да направите по въпроса в бъдеще”, съветва медикът. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: