Глобалното затопляне може да бъде спряно чрез закриване на Слънцето с огромни "чадъри"

Глобалното затопляне може да бъде спряно чрез закриване на Слънцето с огромни "чадъри"

За да се намалят ефектите от глобалното затопляне, може частично да се закрие Слънцето с множество космически "чадъри"

Такава необичайна идея беше представена от учени от университета в Люксембург. Те описаха предложената технология в статия за списание Acta Astronautica.

Дизайнът на слънчевите щори включва използването на ултра лек материал: тънки полимерни филми и нанотръби от силициев диоксид. Това ще улесни транспортирането им в космоса: по-масивни конструкции е невъзможно да се доставят в орбита с помощта на сега съществуващите космически технологии.

Предполага се, че прозрачните екрани ще отклоняват слънчевата светлина и радиацията настрани, подобно на призма. Авторите на разработката предлагат да се поставят редица такива екрани в точката на Лагранж L1, за да се поддържа стабилната и  позиция. Според изчисленията, за да се върне температурата на планетата до прединдустриалните нива, е необходимо да се разпръснат само 2-4% от слънчевата светлина.

Както се съобщава в публикацията, инженерите обещават да проектират подобни слънцезащитни продукти в рамките на 10-15 години, като се очаква системата да бъде разгърната до 2050 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: