Лалета и биткойни в съвместен бизнес в Нидерландия

Лалета и биткойни в съвместен бизнес в Нидерландия Снимка: dunyanews.tv

Нарастващите цени на енергията и търсенето на алтернатива на руския газ тласнаха европейците към най-необичайни сътрудничества.

Производството на лалета в Нидерландия е традиционен бизнес с над 400 годишна история. В нея има епизоди, разтърсили световния финансов пазар чрез спекулативното манипулиране на цената на луковиците на мащабно търгуваните цветя. Доскоро тези истории за финансови „балони” бяха единственото, което свързваше нидерландските лалета с криптовалутата, чиято кратка история също не е чужда на финансовите спекулации. 

Но в гигантска оранжерия за цветя близо до Амстердам връзката им е различна, пише Euronews. Компанията Bitcoin Brabant, създадена по-рано през годината, е разположила сървърите си сред цветните лехи. Копаенето на биткойн поглъща много електроенергия и генерира обилна топлина, като въздухът, който влиза в сървърите, излиза от тях с 20 градуса по-топъл. Тази топлина, която обикновено се прахосва, в случая отоплява оранжериите, създавайки необходимия микроклимат за отглеждането на цветята и луковиците им. 

Захранването на сървърите от своя страна е решено със слънчеви панели, разположени на покрива на оранжерията. Това намалява разходите и същевременно смекчава въздействието върху околната среда.

Според Берт де Гроот, 35-годишен инженер и собственик Bitcoin Brabant, операцията е въглеродно неутрална, тъй като поглъща повече въглероден диоксид, отколкото произвежда. Освен това, чрез слънчевите колектори и генерираната от тях възобновяема енергия се намалява потреблението на природен газ. Така че тандемът между производството на символичните за страната лалета и копаенето на криптовалута става основа за „зелен” бизнес. 

Но сътрудничеството има и друго измерение. Като част от инициативата "Bitcoin Bloem" (Цветя от биткойни), част от процесорите, разположени в оранжерията, са собсвеност на компанията- цветопроизводител. За собственичката ѝ Даниел Конинг ситуацията „цветя и биткойн” е печеливша.

„Най-важното за нас е да пестим природния газ. Именно поради тази причина се съгласихме да си партнираме с копачите на биткойни. Но освен това получаваме и крипто приходи от нашите машини”, обяснява Конинг. От своя страна, компанията на Де Гроот разширява сътрудничеството допълнително, като продава лалета онлайн срещу биткойни.

В момента крипто пазарът преминава през трудни времена, курсът на биткойна е малко над $ 16 000, а преди година надхвърляше $ 68 000. В оранжерията в Северен Брабант обаче не се притесняват от волатилността на дигиталната валута - те вярват в бъдещето на крипто-парите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: