Беларус разширява прилагането на смъртното наказание

Беларус разширява прилагането на смъртното наказание Снимка: axios.com

Камарата на представителите на Беларус прие на първо четене законопроект, който предвижда най-суровата наказателна мярка за длъжностни лица и военни, обвинени в държавна измяна.

Очаква се новото законодателство "да има възпиращ ефект върху деструктивните елементи", се казва в изявление на парламента. Правителството смята, че крайната мярка ще помогне и за по-ефективна и по-бърза борба с тероризма. Освен това, новият закон трябва да попречи на чужди разузнавателни служби да въвличат граждани на Беларус в дейности, насочени срещу националната сигурност, пише The Moscow Times.

Беларус остава единствената държава в Европа и Централна Азия, която по силата на референдум от 1996 г., все още прилага смъртно наказание. Правозащитници настояват за отмяната му, но втори референдум така и не е организиран. Мярката засяга извършители на особено тежки престъпления и не може да се налага на жени, непълнолетни и мъже над 65 години. В същото време властите методично разширяват наказателния кодекс със закони и разпоредби, чието нарушаване може да доведе до смъртна присъда.

През май президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон, предвиждащ смъртно наказание за „опит за извършване на терористичен акт“. Това означава, че властите на страната ще могат да екзекутират престъпници, които са се подготвяли да убият представители на чужди държави или международни организации, за да провокират международни проблеми или война.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: