Северна Корея е екзекутирала двама тийнейджъри заради гледане на южнокорейски филми

Северна Корея е екзекутирала двама тийнейджъри заради гледане на южнокорейски филми

За "зловредното престъпление", двете момчета на 16 и 17 години са били съдени по бърза процедура и след произнасянето на смъртната присъда, незабавно са били разстреляни.

Процесът и разстрелът са били публични, пред предварително събраното гражданство на северния град Хиесан, съобщава Daily Express. Краткото съдебно дело и екзекуциите са извършени на писта на местното летище през октомври, но информация за убийствата се появи едва миналата седмица.

На същия процес е бил екзекутиран и друг тийнейджър, осъден за убийството на мащехата си, като правосъдните органи са подчертали пред местните жители, че двете престъпления са "еднакво зловредни".

Свидетели, принудени да присъстват на екзекуциите, са потвърдили информацията за ужасяващите убийства пред Радио Свободна Азия (Free Asia).  "Властите изложиха тийнейджърите ученици пред обществеността, осъдиха ги на смърт и веднага ги застреляха", казва един свидетел. 

Друг цитира по памет част от заключителната съдебна реч: „На тези, които гледат или разпространяват южнокорейски филми, и тези, които нарушават обществения ред чрез убийства, няма да бъде простено и ще бъдат осъдени на максималното наказание – смърт“.

Двете екзекутирани момчета са заловени, когато са се опитвали да продадат на местния пазар малки флаш-устроства с контрабандните филми, казват още свидетелите и обясняват, че правителството на Северна Корея внедрява шпиони сред обществеността, за да докладват за подобни разпространители на „чужди” филми, игри или музика, така че „престъпниците” да понесат отговорността си. 

Изследване, проведено през 2019 г. в САЩ, припомни, че Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер на Северна Корея, е обичал да гледа холивудски филми като „Доктор Живаго”, „Първа кръв”, „От Русия с любов”, „Кръстникът”, „Петък 13-ти” и „Отнесени от вихъра”. За киновкусовете на настоящия севернокорейски диктатор Ким Чен Ун се знае много по-малко, но чрез анализ на криптирани съобщения, изследователи все пак са стигнали до информацията, че той предпочита сериите за Джейсън Борн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: