Роботи терминатори са новото попълнение на полицията в Сан Франциско

Роботи терминатори са новото попълнение на  полицията в Сан Франциско Снимка: zmescience.com

Висшият управителен борд на Сан Франциско разреши на градската полиция (SFPD) да използва оборудвани с експлозиви роботи в екстремни ситуации.

Говорител на полицията поясни пред BBC, че силите на реда в момента не оперират с такива машини, но посочи, че в бъдеще може да възникнат ситуации, при които робот, оборудван с експлозиви, да използва смъртоносна сила, за да атакува структури, в които са се укрепили агресивни, въоръжени или опасни субекти, както и за дезактивиране или дезориентиране на заподозрени, „които представляват риск от отнемане на живот“.

Привържениците на мярката казват, че тя ще се използва само в екстремни ситуации и след изчерпване на всички алтернативни тактики за деескалация. Бордът постанови също, че само ограничен брой високопоставени служители могат да разрешат използването на роботи със смъртоносна сила и подчерта, че мярката е част от подготовката на SFPD „да реагира пропорционално“.

Противниците на този подход обаче казват, че с подобни действия властите може да доведат до по-нататъшна милитаризация на полицията. А според групата Stop Killer Robots, одобреният ход е "хлъзгав наклон", който може да предизвика остра реакция сред обществото.

Федералното правителство отдавна подпомага борбата с престъпността, предоставяйки на полицията военно снаряжение, камуфлажни униформи, щикове и бронирани превозни средства. Но щатският закон на Калифорния, приет тази година, вече изисква полицията да инвентаризира военното оборудване и да иска одобрение за използването му при всеки конкретен случай.

От кампанията Stop Killer Robots обаче изразиха съмнение, че мярката може да улесни "вземането на решения за използване на смъртоносна сила" и да лиши полицията от обществена подкрепа, дори в случаи, в които прилагането на сила е наложително.

През 2016 г. в Далас, Тексас, полицията използва робот, оборудван с експлозив C-4, за да убие снайперист, който застреля двама полицаи и рани още няколко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: