Масови протести избухнаха в Китай заради строгите ограничителни мерки

Масови протести избухнаха в Китай  заради строгите ограничителни мерки Снимка: fb

Демонстрации се проведоха в Пекин, Шанхай, Гуанджоу, Урумчи и други градове

В неделя, 27 ноември, в редица градове в Китай избухнаха масови протести. Импулс за това стана смъртта на 10 души (включително три деца) при пожар в многоетажна сграда в град Урумчи, столицата на Синцзян.

Демонстрации се проведоха в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и други градове. Многобройни видеоклипове, изтекли в социалните медии, показват протестиращи жители, възмутени от драконовската политика на Китайската комунистическа партия за „нулев COVID“.

На 27 ноември жителите на Шанхай протестираха срещу строгите антикоронавирусни ограничения, цензурата, както и срещу Китайската комунистическа партия и лично срещу нейния председател Си Дзинпин. В акцията участваха стотици протестиращи, които бяха разпръснати от полицията, пише Асошиейтед прес.

От петък, 25 ноември, протести се проведоха в най-малко 50 университета в Китай, включително Пекинския университет Цинхуа, най-добрият в страната.

Масови протести избухнаха в петък в западния регион Синдзян, където живеят 10 милиона уйгури. Много от 4-те милиона жители на град Урумчи получиха забрана да напускат домовете си за 100 дни, съобщава англоезичното издание  The Epoch Times.

След пожара в Урумчи в китайските социални медии се разпространиха твърдения, че ограниченията за движение поради пандемията са попречили на пожарникарите да пристигнат бързо на място. Имаше също съобщения онлайн, че жителите не са успели да напуснат сградата достатъчно бързо, защото пожарнат врата е била заключена.

Въпреки нарастващото обществено недоволство от  строгата анти-COVID политика, китайските власти заявиха, че ще продължат блокировките и други ограничения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: