Седемте най-добри приложения за архитектурен дизайн за 2022 г.

Седемте най-добри приложения за архитектурен дизайн за 2022 г.

Във всеки софтуер има нещо уникално. Кой вариант е оптимален за вас зависи от изискванията ви

Днешната архитектурна индустрия разчита в голяма степен на инструменти за компютърно проектиране (CAD). Клиентите искат по-детайлни виртуални представяния. 

Използвайки 3D моделиране, можете да проектирате интериорите, да запълните сградите, да вземете предвид въздействието на външни фактори и дори да променяте светлинните ефекти върху вашите конструкции. Освен това, софтуерът за проектиране се грижи за повтарящи се задачи. Това спестява значително време. Ще можете да предоставяте проекти на клиентите си по-бързо и да имате по-ефективен работен процес. Във всеки софтуер има нещо уникално. Тези седем програми са най-добрите налични към момента.

 

Revit Architecture

Концепцията BIM (информационно моделиране на сгради) се използва в съвременната архитектура. Става дума за зелено строителство. С нарастването на екологичното съзнание, все по-голям брой клиенти ценят устойчивостта. Revit Architecture е софтуер, който е съвместим с BIM. Основната му характеристика е автоматизацията. През целия процес на проектиране се наблюдават модификациите на модела. Софтуерът координира тези модификации за BIM-съвместими строителни проекти. Когато 3D моделът е модифициран, изгледите в план, кота и разрез се актуализират за различни перспективи. Софтуерът автоматизира други задачи. Той може да създава библиотеки с параметрични обекти. Можете да използвате тези елементи в различни дизайни и проекти, за да създадете стандартизирани модели.

SketchUp

Полезността на SketchUp привлича многобройни архитекти. През 2006 г. Google придобива SketchUp и добавя съществени функции, въпреки че после продава фирмата. SketchUp може да импортира изображения от Google Maps. Сателитните снимки са подобни. Основната характеристика на SketchUp е ценообразуването. Изтеглянето на SketchUp е напълно безплатно. Въпреки че може да липсва част от функционалността на софтуера, той все още предлага достатъчно материал за професионални модели. За съжаление, стандартният пакет деактивира повечето експортни функции, но това дава свобода дори при това положение. Можете да изберете кои функции да използвате във вашите проекти и да закупите само необходимото.

Rhino 3D

Потребителите могат да импортират реални модели или чертежи в програмата. След това Rhino може да произвежда 3D модели и да предлага проектна документация. Може дори да се сканират данни от реалния свят в по-нови версии на софтуера. В допълнение, Rhino предоставя всеки инструмент, от който дизайнерът се нуждае, за да променя проекта. В допълнение към създаването на основни модели, може да се правят анимации и сложни визуализации. Освен това е една от най-добре адаптивните налични програми за проектиране. Позволявана дизайнерите да трансформират твърди обекти и повърхности. Затова хората, които не желаят да отделят много време за овладяване на тънкостите на автоматизирания дизайн, обикновено харесват тази програма (CAD).

В допълнение, програмистите могат да променят работното пространство на Rhino. Те могат да разработят своите плъгини с помощта на RhinoScript. Тези без умения за програмиране имат достъп до библиотека с предварително изградени плъгини. Освен това може да се експортират произведения на Rhino във физическия свят, като се използват 3D принтери или лазерно рязане. Това отличава Rhino от други софтуерни решения, които нямат производствен компонент.

ArchiCAD

Архитектите могат да използват ArchiCAD за създаване на 2D и 3D модели. Освен това с него може да се комбинират няколко допълнителни софтуерни пакета. ArchiCAD може да създава реалистични модели. За създаване на реалистични модели в най-новите версии на ArchiCAD е включен CineRender. Основната характеристика на ArchiCAD е лесното му използване. Основите на софтуера може да се научат с минимални усилия. Това го превръща в предпочитана опция сред студентите по архитектура и начинаещите. Освен това, програмата предоставя няколко инструмента за автоматизиране на сложни процеси, включително библиотека от дизайни на стълби и релси. ArchiCAD елиминира значителна част от проектирането на стълбища за огромни конструкции чрез автоматизация, което според много архитекти е предизвикателство.

V-Ray

За разлика от повечето елементи в този списък, V-Ray е плъгин. Съвместим е с ArchiCAD и SketchUp. Целта му е да създава фотореалистични изображения. Това позволява да показвате своите 3D модели така, както биха изглеждали в действителност. Поради тази причина V-Ray е отличен за дизайнери, които искат да добавят блясък към своите творения. Приложението предоставя достъп до уникални текстури. Освен това, цветовата му палитра е несравнима, което означава, че може да се използват светлината и сенките по-ефективно с V-Ray, отколкото с други дизайнерски приложения. V-Ray се използва от дизайнери в няколко сектора, включително създаване на видеоигри и CGI визуализации за кино и телевизия.

Fusion 360

Fusion 360 предоставя всеобхватно решение. Освен за проектиране и тестване, той може да се използва и за производство. Fusion 360 улеснява творческото сътрудничество чрез използване на облак. Това позволява сътрудничество по проекти със специалисти от различни области. Също така, Fusion 360 е достъпен на няколко устройства. Например, можете да направите проекта на настолен компютър и след това да го споделите с колеги, използвайки таблет или смартфон, докато сте далеч от работното място. Fusion 360 е също сред малкото програми, които позволяват създаване на фотореалистични изображения на вашите творения, което е отлично за презентации и помага пред клиентите за визуализиране на проектите ви.

AutoCAD

От създаването си през 1982 г. софтуерът AutoCAD е стълб в архитектурния сектор. Това минало е породило познаваемост. Професионалисти и студенти използват AutoCAD от десетилетия. Следователно, знанието как да го използвате обикновено е полезно, когато търсите работа в областта на инженерството или архитектурата. Мнозина използват AutoCAD като начален етап в производството на 3D модели. Програмата позволява създаването на чертежи, които изобразяват вашата архитектура на основно ниво. Поради известността на AutoCAD повечето алтернативни софтуери за проектиране са съвместими с неговите файлове.

Заключение

Всяко от седемте софтуерни приложения, описани тук, може да помогне на архитектите да постигнат целите си. Кой вариант е оптимален за вас зависи от вашите изисквания. Студентите и младите дизайнери обикновено използват SketchUp и ArchiCAD. Тези приложения са по-достъпни и гъвкави. Но други предпочитат утвърдени архитектурни инструменти като AutoCAD и Revit. Решението е ваше. Има още много налични материали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: