Протести на работещите в китайската фабрика за iPhone на Foxconn

Протести на работещите в китайската фабрика за iPhone на Foxconn Снимка: hongkongfp.com

Според широко разпространени онлайн кадри, в гигантската фабрика за iPhone в Джънджоу производството е спряно и в предприятието кипят протести.

Видеозаписи показват тълпи от стотици работници, като някои влизат в сблъсъци с хора в предпазни костюми и полиция за борба с безредиците, съобщава ВВС. В директни излъчвания се вижда, че полицията бие работниците. Групи от тях скандират „Защитавайте нашите права!”, а други са заснети да разбиват с пръти камери за наблюдение и прозорци. 

Излъчват се и кратки интервюта с работници, които се оплакват от храната, предоставяна в завода и казват, че не са получили бонусите, които са били договорени във връзка с последните ковид-ограничения. „Те промениха договора, така че да не можем да получим обещаните финансови бонуси. Те ни поставят под карантина, но не ни осигуряват храна“, казва един работник.

В края на октомври много работници избягаха от завода на Foxconn в Джънджоу, на фона на нарастващите случаи на Covid и обвинения за лошо отношение към персонала. След това Foxconn се опитаха да убедят служителите си да се върнат, както и да наемат нов персонал, предлагайки по-високи заплати и бонуси. Фирмата обаче въведе и така наречените „операции в затворен цикъл” - средство да държи работниците си изолирани от населението на Джънджоу, под претекста, че в града има огнища на Covid.

Всичко това изглежда е довело до нова вълна на протести в завода за iPhone. „Ако те не отговорят на нашите нужди, ще продължим да се борим”, казва в днешно директно излъчване един работник и твърди, че е видял „тежко ранен мъж” след побой от полицията. Според друг, днес от сутринта в завода има засилено полицейско присъствие. Видеоклипове, предавани на живо, също показват тълпи въоръжени полицаи на мястото.

Тайванската компания Foxconn и заводът им в Джънджоу, Китай, сглобява повече iPhone от всеки друг подизпълнител на Apple по света, посочва ВВС. По-рано този месец Apple заяви, че очаква намалени доставки на моделите iPhone 14 поради прекъсването на производството в Джънджоу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: