Русия е най-зависимата икономика от Китай след Северна Корея

Русия е най-зависимата икономика от Китай след Северна Корея Снимка: regjeringen.no

Оценката е на Института за икономики в преход към Банката на Финландия, съобщава rbc.ru.

Преди войната в Украйна вносът от Китай заемаше една четвърт от доставките на чуждестранни стоки в Руската федерация. До ноември обаче делът на Китай в руския внос е нараснал много. Точни данни няма, тъй като руските власти спряха да публикуват статистика за външната си търговия, но според китайските митници търговията с Русия през януари-октомври 2022 г. се е увеличила с 33% спрямо предходната година и възлиза на рекордните $153,9 милиарда

Това сочи, че Китай вече формира над 40% от руския внос, т.е, „Русия сега е ако не най-зависимата страна от Китай, то втората след Северна Корея“, каза ръководителят на финландския институт Ийка Корхонен на проведената вчера в Осло The Russia Conference 2022, в присъствието на скандинавски и международни икономисти и финансисти.

Той смята, че тази зависимост тепърва ще се засилва. Ингерид Опдал, професор в Норвежкия институт за отбранителни изследвания, е съгласна с него. Според нея процесът е резултат от „обръщането на Русия към Азия“. 

„Китай се развива бързо и техните възможности ще продължат да растат“, добави Арне Мелхиор, старши сътрудник в Норвежкия институт за международни отношения. Въпреки това, вносът от Китай не може да компенсира недостига на западни продукти, смята Корхонен. Това важи най-вече за стоки, включени в санкционните списъци на ЕС или САЩ, особено в областта на технологиите, тъй като „Китай все още не може да произвежда микрочипове на нивото на Тайван или Южна Корея“. 

Според икономиста, в замяна на разширяването на търговията, Пекин ще поиска нещо от Москва, например още отстъпки за енергийните ресурси. „Китай вече купува руски суров петрол с 16%-17% по-евтино от други страни – отстъпки, непознати до 2022 г. Така че китайските вносители печелят от тази ситуация, но същевременно и се опасяват от вторични санкции“, посочи Корхонен. 

Затова той смята, че ако Русия иска да организира стабилни доставки, преодолявайки липсите, причинени от западните санкции, не е възможно да го направи без помощта на Пекин, но с цената на големи разходи

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: