Виктор Орбан отново демонстрира, че е верен последовател на Путин

Виктор Орбан отново демонстрира, че е верен последовател на Путин Снимка: romaniajournal.ro

Известен с ревизионистките си идеи, унгарският министър-председател се появи на футболния мач Унгария – Гърция с шал, на който се вижда картата на „Велика Унгария”

Някогашното Кралство Унгария преди 102 години е включвало части от днешна Австрия, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна, които губи след поражението на Австро-Унгарската империя в Първата световна война.

Поведението на Орбан беше остро критикувано в Румъния, съобщи Euronews. Евродепутатът Алин Митута каза, че този "безотговорен и ревизионистки" жест го поставя "рамо до рамо" с Владимир Путин и призова унгарският премиер да бъде подведен под отговорност за този акт, несъвместим със статута на член на семейството на либералните демокрации“.

Румънското външно министерство изрази "твърдото си неодобрение" и в изявлението си подчерта, че „Всяка проява на ревизионизъм, независимо от формата, която приема, е неприемлива и противоречи на настоящите реалности и ангажиментите, поети съвместно от Румъния и Унгария“.

Украинското министерство на външните работи също определи поведението на Орбан като "неприемливо".

 „Насърчаването на ревизионистки идеи в Унгария не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения. Очакваме официално извинение от унгарска страна и опровержение на посегателствата върху териториалната цялост на Украйна“, каза в изявлението си говорителят на украинското дипломатическо ведомство Олег Николенко. 

Той обяви, че министерството ще извика унгарския посланик в Украйна, за да му бъде изразено категоричното несъгласие на правителството в Киев с тази нова проява на грубо поведение от страна на Орбан.

Унгарският премиер не за първи път се обръща към ревизионизма, разпалвайки дипломатически скандали с държавите, части от които са били в границите на т. нар. „Велика Унгария”. През 2020 г. той публикува снимка на глобус с границите на унгарското кралство преди края на Първата световна война, а напоследък често придружава публикациите си в социалните мрежи с историческата карта със 102-годишна давност.

Този път унгарският премиер използва спорта за ревзионистичните си настроения, но това също не се случва за първи път в политиката му. Според румънската преса, от 2016 г. насам неговото правителство е финансирало с милиони евро изграждането на стадиони, спортни академии, хокени пързалки и друга спортна инфраструктура, ползвани от спортни клубове в Секейския край, румънски регион с преобладаващо население от етнически унгарци. 

Говорейки за тази стратегия, унгарският външен министър Петер Сиярто определи спорта като „едно от основните средства за запазване и изграждане на национална идентичност и гордост“.

Кралство Унгария губи две трети от земите си през 1920 г. по силата на Трианонския договор и много унгарци смятат това за национална трагедия. Карти на "Велика Унгария" често се появяват и на крайнодесни митинги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: