Спешна извънредна среща на НАТО в Брюксел заради ситуацията в Полша

Спешна извънредна среща на НАТО в Брюксел заради ситуацията в Полша Снимка: aa.com.tr

Полските представители възнамеряват да се позоват на Чл. 4 от хартата на НАТО, според който страните членки могат да обсъждат въпроси, свързани с опасения за сигурността, съобщава Reuters.

За разлика от Чл. 5, който се отнася до колективната самоотбрана и изисква отговор на НАТО при нападение срещу членове на алианса, Чл. 4 инициира процес на консултации за постигане на общо решение.

Полското външно министерство съобщи вчера, че инцидентът, при който загинаха двама души, е бил провокиран от ракета руско производство. От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън информира партньорите от НАТО и G 7, че в Полша е паднала украинска противовъздушна отбранителна ракета, съобщи източник от алианса за Reuters.

Като един от вариантите за отговор, днешната срещата ще разгледа възможността за затваряне на въздушното пространство на Украйна, каза финландският външен министър Пеко Хаависто, който ще участва в консултациите като наблюдател. Освен това ще бъдат обсъдени и други варианти „как да се защити Украйна“, допълни Хаависто. 

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че единствено Русия е отговорна за войната и масираните ракетни удари и също призова страните от ЕС да „затворят небето над Украйна“, включително за да осигурят безопасността и на европейските граждани.

Президентът на Литва Гитанас Науседа предложи да се инсталират системи за противовъздушна отбрана на полско-украинската граница и целия източен фланг на НАТО. „Това е нов етап от ескалацията на конфликта, на който НАТО като цяло трябва да отговори, след като ракети вече летят над територията на алианса“, каза Науседа.

Германското правителство обаче съобщи, че „не разглежда” опцията за установяване на забранена за полети зона над Украйна, което Киев поиска още в началото на войната. „За Германия няма значение чия ракета е паднала в Полша, във всички случаи вината е на Русия, защото нападна Украйна“, заяви позицията на страната си канцлерът Олаф Шолц.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: