Срещата на страните от G 20 започна в дух на антивоенни настроения (обзор)

Срещата на страните от G 20 започна в дух на антивоенни настроения (обзор) Снимка: ibtimes.com

Лидерите на най-силните икономики призовават за край на войната в Украйна.

Първи изказаха такава позиция китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Джо Байдън. Двамата изразиха съгласието си, че „ядрена война не може да бъде започната и не може да бъде спечелена”, и подчертаха, че са против използването на ядрено оръжие в Украйна. Китайският лидер предложи на Байдън варианти за разрешаване на военната криза.

„Ние подкрепяме и очакваме с нетърпение възобновяването на мирните преговори между Русия и Украйна“, каза Си Дзинпин, отбелязвайки, че Пекин е „изключително загрижен” за настоящата ситуация в Украйна и „винаги е стоял на страната на мира и ще продължи да насърчава мирните преговори".

Китайският президент потвърди позицията си и в разговор с президента на Франция Еманюел Макрон, съобщава агенция Синхуа. Френският президент поиска от Си Дзинпин да се намеси в усилията за започване на преговори, като повлияе на руския президент Владимир Путин да се върне към преговорния процес с Украйна. 

„Необходимо е да обединим нашите сили, за да отговорим едновременно на основните международни проблеми. Споменахте проблема с климата, но също така и международни кризи, като боевете между Русия и Украйна“, цитира Le Monde думите на Макрон.

Си Дзинпин увери, че позицията на Китай по украинската криза е „ясна и последователна“. Той подчерта, че Пекин е готов да играе конструктивна роля в разрешаването на конфликта и същевременно очаква международната общност да създаде условия за прекратяване на огъня в Украйна, пише ВВС, припомзняйки, че от началото на войната Пекин поддържа неутрална позиция и не наложи санкции на Русия. Според "Интерфакс" Китай подкрепя и правото на Русия да остане член на G 20 и други международни организации.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак на свой ред отправи остри думи срещу "варварската" война на Русия в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски се появи чрез видеовръзка и също призовава за край на войната. Той изброи и условията на Украйна за това – радиационна, ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, освобождаване на всички задържани и депортирани, прилагане на Хартата на ООН и възстановяване на справедливостта, в т.ч. териториалната цялост на Украйна и световния ред, изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и разрушенията, предотвратяване на ескалация и потвърждаване на края на войната.

Очаква се срещата на страните от G 20 да предприеме стъпки за справяне с продоволствената сигурност, засегната от руската инвазия в Украйна.

Същевременно, ЕС се готви за дългогодишна изолация на Русия, въвеждане на ограничителни мерки, предотвратяване на нарушаването им и привличане на Русия под отговорност за военните ѝ престъпления, пише Politico. Евросъюзът предвижда и „още по-тесни връзки с НАТО”. Според източници на Politico, тази стратегия приема, че нормални отношения с Русия са невъзможни,, докато тя нарушава международното право. 

Лидерите на страните от G 20 подготвиха и текст на комюнике, осъждащо бойните действия в Украйна, войната като цяло и използването на ядрено оръжие. Според Bloomberg, комюникето звучи малко по-меко от първоначално замисления текст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: