Инфлацията във Финландия се повиши до 8,3%

Инфлацията във Финландия се повиши до 8,3% Снимка: pikist.com

Инфлацията във Финландия се повиши до 8,3% на фона на поскъпването на електроенергията и ипотеките

Съъгласно данните за миналия месец инфлацията във Финландия е нараснала с 0,2 процентни пункта и е достигнала 8,3% заради сериозното поскъпване на електроенергията и ипотечните кредити, съобщи финландското статистическо управление.

Така например, цената на електроенергията се е увеличила с 41% на годишна база. Освен това значително са се повишили цените на горивата - на мазута с 69%, на дизела с 33% и на бензина с 15%.

Лихвите по ипотечните кредити са се повишили с 67% в сравнение с октомври миналата година, а по потребителските кредити — с 24%. 

Вътрешните и международните полети също са станали по-скъпи - съответно с 14,7 и 23,9%.

Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са се увеличили с 15,7% на годишна база, като брашното, зърнените храни, месото, рибата, яйцата, кафето и млечните продукти са се повишили с над 20%.

Според представителя на статистическото ведомството Кристина Ниеминен, тази динамика е свързана, наред с всичко друго и с повишаването на ключовия лихвен процент на Европейската централна банка. В същото време лихвите по кредитите остават доста ниски в сравнение с рекордните нива през 80-те години, смята тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: