Белият дом ще проверява връзките на Илон Мъск с други държави

Белият дом ще проверява връзките на Илон Мъск с други държави Снимка: fortune.com

Идеята подхвърли на пресконференция американският президент Джо Байдън, в отговор на въпрос дали смята Мъск за заплаха за националната сигурност и дали правителството на САЩ трябва да разследва сделката му за Twitter.

„Мисля, че сътрудничеството и отношенията на Илон Мъск с други страни заслужават внимание. Не твърдя, че прави или не прави нещо неподходящо. Мисля, че си струва да се види и това е всичко, което ще кажа“, отговори Байдън.

Поводът са може би някои коментари на Мъск в Twitter, свързани с външната политика на други държави. Така например, той предложи условия за примирие между Русия и Украйна, включително Крим да остане руска територия, а в другите окупирани украински райни да се проведат нови референдуми под наблюдението на ООН. Мъск изрази убедеността си, че в крайна сметка конфликтът ще стигне до такава развръзка, единственият въпрос е колко хора ще загинат преди това

Мнениего му предизвика остри реакции в Украйна, както и следващата му изложена в Twitter идея - Тайван да се предаде на Китай, за да се облекчи напрежението в региона.

През октомври Bloomberg писа, че заради тези изявления и възможното им отражение върху националната сигурност, Белият дом обсъжда проверка на Мъск. Американски източници обаче опровергаха това.

От началото на войната компанията на Мъск SpaceX доставя на Украйна хиляди сателитни терминали Starlink, които осигуряват високоскоростен интернет, използван активно от украинската армия. В началото на октомври обаче милиардерът написа в Twitter, че SpaceX не може да финансира безкрайно своята интернет услуга в Украйна, тъй като до момента това му струва $ 80 милиона, а до края на 2022 г. разходите ще надхвърлят $ 100 милиона.

Мъск бързо се отказа от идеята си да преустанови интернет-обслужването на Украйна, но различни източници казват, че е имало случаи на мащабно спиране на интернет-доставките, както и че Пентагонът обмисля заплащането им и дори предлага подобна услуга и за Иран. 

Критики предизвиква и приятелската позиция на Мъск към Русия. От консултантската компания за политически рискове Eurasia Group казват, че самият Мъск им е разказал за свой телефонен разговор с Путин по темата за Украйна. Най-богатият човек на света обаче поясни в Twitter: „Разговарях с Путин само веднъж преди около 18 месеца. Темата беше космосът“. 

Някои анализатори предполагат, че идеята за разследване на милиардера, изказана от Джо Байдън, може би е предизвикана от предизборната агитация на Мъск в полза на републиканската партия.

Междувременно, ръководителката на отдела за информационна сигурност в  Twitter, Леа Киснер, съобщи че напуска поста си, но ще продължи да следи какво се случва в социалната платформа, като подчерта че се гордее с екипа си и с  работата, която са вършили заедно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: