Гигантът Binance се оттегли от спасяването на крипто-борсата FTX

Гигантът Binance се оттегли от спасяването на крипто-борсата FTX Снимка: italia-informa.com

FTX се бори с рязък скок в тегленията и съответно - с ликвидна криза, за чието преодоляване платформата разчиташе на Binance.

Но след „надлежна проверка” на доклади за "неправилно управлявани средства на клиенти и предполагаеми разследвания от страна на американски агенции", Binance се отказаха от първоначалното си намерение, съобщи ВВС. От Binance написаха в Twitter, че проблемите, пред които е изправен FTX, са „извън нашия контрол или възможност да помогнем“.

„През последните няколко години видяхме, че крипто-екосистемата става по-устойчива и вярваме, че с времето изключенията, при които се установяват злоупотреби с потребителски средства, ще бъдат премахнати", се казва още в изявлението на Binance.

FTX е голяма крипто-борса за покупки и продажби на различни крипто валути. Според съобщения в специаизирани сайтове, след съмненията за лошо управление на средствата на клиентите, само за три дни от FTX са изтеглени криптовалути на стойност $ 6 милиарда.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) разследва FTX, съобщи Reuters. Пазарният регулатор проучва дали платформата е спазвала законите, регулиращи сектора, и дали е търгувала срещу интересите на свои клиенти.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид и главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг „CZ“ Джао са двама от най-влиятелните хора на пазара на криптовалути, но и сериозни конкуренти. В съобщение на уебсайта на Джао се казва: "FTX в момента не е в състояние да обработва тегления. Ние силно препоръчваме да не депозирате".

След оттеглянето на Binance от сделката, биткойнът падна под $16 000, а акциите в борсата за криптовалута Coinbase загубиха над 9,5% от стойността си. 

Според Ейприл Джойнър, кореспондент на Business Insider в Ню Йорк, „Ако FTX падне, много хора биха могли потенциално да загубят парите си“. Тя добави още, че „различните играчи“ в компаниите за криптовалута са „много преплетени“, което означава, че „ако един търпи някакви смущения, може да събори много от останалите“.

SEC и други регулатори съобщиха, че засилват контрола върху крипто-индустрията, заради нарастващите опасения относно начина, по който търгуват крипто-платформите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: