Двама финландци станаха жертви на измама с криповалута за € 4.6 милиона

Двама финландци станаха жертви на измама с криповалута за € 4.6 милиона Снимка: pcgamer.com

Според прессъобщение на финланската полиция, жертвите са инвестирали в онлайн инвестиционна платформа за търговия с криптовалута, обещаваща големи печалби.

Проследявайки множество трансфери на криптовалута, полицията откри, че инвестираните от жертвите суми в биткойни, всъщност не са били продавани или инвестирани, а са прехвърлени към мрежи за пране на пари, за да се прикрие произходът им, съобщава dailyfinland.fi.

Жертвите не са получили обещаните печалбите, тъй като очевидно измамниците не са имали намерение да ги плащат. 

Националното бюро за разследване (NBI) провежда голямо международно следствие и обеща значителни лихви върху откраднатите „инвестиции”, 

„Пострадалите от измамата финлански граждани са смятали, че инвестират парите си в онлайн инвестиционни платформи за търговия в биткойни. Инвестиционните сайтове обаче са показвали фалшиви графики за растежа на инвестициите, предвещавайки печалби от десетки милиони евро. Впоследствие обаче, от сайтовете са се свързали с жертвите, за да ги уведомят, че инвестициите им „са блокирани” и че ще трябва да прехвърлят допълнителна сума в биткойни, за да освободят и инвестираните суми, и предвижданите печалби”, разкри водещият детектив главен инспектор Ханс Фагерстрьом от NBI.

Чрез международно разследване, част от парите на измамените са намерени. „Потвърдиха се подозренията ни, че инвестициите не са били използвани според обявеното предназначение, а са осигурили охолен живот на измамниците”, обяви Фагерстрьом. 

Според NBI и международнине ѝ партньори, измамите с „инвестираните” биткойни са извършени от чужбина. До момента има един заподозрян, който вече е „клиент” на прокуратурата в Южна Финландия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: