Издигането на хардлайнери плаши кремълския елит

Издигането на хардлайнери плаши кремълския елит Снимка: lastampa.it

Москва си затваря очита за крайни изявления и призиви за „сталинистки“ мерки и това всява тревога сред вътрешния кръг на руската върхушка, пише Bloomberg.

Позовавайки се на неназовани елитни бизнесмени, политици и държавни служители, изданието твърди, че те са все по-разтревожени от „нежеланието или неспособността на Кремъл да защити своите“ – ситуация, която поражда страх за безопасността на представителите на руския елит и семействата им. 

Тези настроения се разрастнаха рязко, след като „готвачът на Путин“ Евгений Пригожин призова за спешни „сталинистки репресии“ срещу богати руснаци, които според него „не помагат достатъчно” във войната. В началото на ноември Пригожин публикува в Telegram-канала си отговор на въпроса на RT защо най-богатите руснаци „игнорират военното положение“. Според него, трябва „да се включат лостовете и механизмите за пълното унищожаване на тези хора като бизнесмени” и към тях да се приложат „сталински репресии”.

Bloomberg твърди, че руският елит допуска възможността за чистки и арести по модела на сталинската ера. Новинарската медия цитира високопоставен държавен служител, който сравнява случващото се в Русия с военна диктатура, макар и без военен преврат. 

Доминиращата емоция сред висшите кръгове е страхът, пише още Bloomberg, посочвайки като аргумент, че всички източници на агенцията са се съгласили да говорят само анонимно. Заедно с това, множество високопоставени представители на бизнеса и държавната администрация смятат, че милитаризацията на икономиката и обществото се ускорява, въпреки публичните изявления на Кремъл за обратното. 

Някои членове на правителството също не подкрепят войната на Путин, но се страхуват от репресии и не говорят открито за това. Един от източницине на Bloomberg заяви, че Путин "няма друг избор, освен да разчита на агресивни играчи като Пригожин и Рамзан Кадиров", които практически разполагат с лоялни на Кремъл лични армии

Bloomberg коментира, че Пригожин е криминално проявен рецидивист, осъждан за кражби, измами и въвличане на непълнолетни в престъпна дейност. Наемниците от частната му военна структура „Вагнер” от години участват в операции в чужбина, под прякото командване на ГРУ – както при нахлуването в Украйна. Освен, че притежава верига ресторанти и организира вечери в Кремъл, "готвачът на Путин" финансира и Агенция за интернет изследвания, известна като най-голямата руска фабрика за тролове

Пригожин организира и мащабната кампания за набиране на затворници, които срещу помилване воюват в Украйна, а Владимир Путин наскоро потвърди с указ тази възможност и за осъдени за тежки престъпления. По данни на независими руски медии, за два месеца от началото на тази „наборна кампания”, най-малко 500 от вербуваните затворници са загинали. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: