Съживяват ли се връзките между Белия дом и Кремъл?

Съживяват ли се връзките между Белия дом и Кремъл? Снимка: aa.com.tr

Позовавайки се на американски и съюзнически официални лица, Wall Street Journal съобщи, че през последните месеци съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел няколко поверителни разговора с най-близките съветници на Владимир Путин.

Въпреки че отношенията между Москва и Вашингтон са в най-лошото състояние от Студената война насам, а дипломатическите канали на практика не работят, Белият дом смята, че трябва да се поддържа известно ниво на контакти, за да се гарантират определени взаимни интереси в националната политика и сигурност.

Съливан е една от фигурите в Белия дом, която настоява за поддържане на комуникации с Русия и в същото време има важна роля за координирането на политиката с Украйна. Според източниците на Wall Street Journal, Съливан е разговарял със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и с Юрий Ушаков, бивш посланик на Русия в САЩ и дългогодишен съветник на Путин в областта на външната политика.

Преди няколко дни Washington Post съобщи, че администрацията на Байдън е говорила и с украинските власти да покажат готовност за преговори с Русия, но без да оказва натиск върху Киев за това. Според източниците на Wall Street Journal, тристранните комуникации не са засегнали решаването на конфликта с Украйна, а основната им тема е била да се намали рискът от ескалация на военните действия и да се предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение. 

Друга цел на Белия дом е да се покаже на съюзниците и на някои страни в Европа, Африка и Латинска Америка, засегнати тежко от енергийната и продоволствена криза, че Украйна е готова да търси начини за разрешаване на конфликта, който доведе до скок на световните цени на енергията и храните.

След анексирането на окупираните ДНР, ЛНР, както и областите Запорожие и Херсон, украинският президент Володимир Зеленски каза, че докато Путин е начело на Русия, преговори за решаване на конфликта са безсмислени. Подобна позиция споделят и много американски официални лица. 

В началото на ноември украинският президент отбеляза, че някои страни го тласкат към компромис и преговори с Русия, но той повтори, че това би било безрезулатно и призова за изграждане на „много прагматични отношения” с Москва.

От своя страна, руският президент напоследък все по-често говори за готовността си да преговаря с Киев, отбелязвайки, че чака „да узреят някои необходими условия“. В същото време бомбардировките над граждански обекти в Украйна продължават, лишавайки милиони украинци от електричество и вода.

Проточилият се конфликт става вътрешен проблем и за Белия дом. На фона на предстоящите междинни избори, американски конгресмени все по-често задават въпроси, свързани с програмата за финансова помощ за Киев.  Но посещавайки изненадващо в петък украинската столица, Джейк Съливан заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, независимо от изборните резултати. След посещението му Пентагонът обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност $ 400 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: