Започнаха междинните избори в САЩ

Започнаха междинните избори в САЩ Снимка: stonebelt.org

Милиони американци гласуват, за да обновят силите в Американския конгрес - и може би да променят баланса им.

Обект на промяна са цялата Камара на представителите, около една трета от Сената и местата на 36 ключови щатски губернатори. Понастоящем демократите контролират и двете камари на Американския конгрес с „тънък марж”. Като цяло, очакванията са републиканците да спечелят превес, което ще блокира законодателните инициативи на президента Джо Байдън, коментира ВВС. 

Управляващата партия - в случая демократите - обикновено губи средно две дузини места в средата на президентския мандат. Самата президентска позиция не е предмет на тези избори, но те практически се приемат като референдум за работата на президента в първата половина от мандата му. 

Въпреки че изпълни обещанията си за понижаване на цените на лекарствата с рецепта, развитие на инициативи за чиста енергия и обновяване на инфраструктурата, популярността на Джо Байдън спада, пред лицето на най-тежката инфлация от четири десетилетия насам, рекордния незаконен мигрантски поток през границата с Мексико и слабите резултати в овладяване на престъпността.

Ако днес демократите претърпят поражение, това може да постави под въпрос кандидатурата на Байдън за втори президентски мандат през 2024 г., още повече, че този месец настоящият американски президент навършва 80 години. В същото време  предшественикът му -републиканецът Доналд Тръмп неколкократно намеква, че ще се бори за президентския пост и една победа на републиканците днес би била добре дошла за плановете му.

И двете големи американски партии извадиха „тежката артилерия” в предизборната си кампания, като бившия президент-демократ Барак Обама или новоизпечения поддръжник на републиканците Илон Мъск.

На речта си в подкрепа за кандидатурата на Уес Мур, третият в историята на САЩ възможен губернатор-афроамериканец, Байдън подчерта пред приветстващата го студентска аудитория: „Днес сме изправени пред повратна точка. Знаем дълбоко в себе си, че нашата демокрация е изложена на риск и знаем, че това е вашият момент да я защитите”.

Първите изборни резултати се очакват в ранните часове на утрешния ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: