Рекордно нисък ръст на заплатите в Австралия за второ тримесечие

Рекордно нисък ръст на заплатите в Австралия за второ тримесечие Снимка: Unsplash.com

Средното годишно ниво на растеж на заплатите на континента, както и това за последното тримесечие бележат най-ниски стойности от 1997 г. насам.
Официалният индекс на увеличение на заплатите в страната е достигнал едва 0,2% в края на юни, което е дори под наблюдаваните 0,5% за първото тримесечие, обявиха от Националния статистически институт в Австралия (ABS) в сряда.  

Процентният ръст на годишната работна заплата е стигнал дъно от 1,8%, падайки много под стандартните нива в страната. 
Най-нисък той е бил в строителния сектор, а най-висок - в сферата на изкуството и развлеченията.

Заплатите в частния сектор пък търпят спад с 0,1%, което е първият регистриран негативен резултат, откакто страната води такава статистика. Според анализатори това се дължи на редуциране на заплатите на ръководни кадри и служители на високоплатени позиции.

Данни, публикувани по-рано, показват негативна промяна в поведението на потребителите за месец август след наложените строги мерки в щата Виктория поради повторно засилено разпространение на коронавируса.

Бизнесът също реагира притеснено на затегнатите мерки в централния щат. „В бъдеще процентът на увеличение на заплатите ще се задържи нисък за дълъг период от време предвид рязкото покачване на нивата на безработицата и потиснатата икономическа среда", прогнозира икономистът Сара Хънтър от BIS Oxford Economics. 

През март Централната банка на Австралия намали лихвения процент на рекордните за страната 0,25%, като оттогава той не е променян, припомнят от Reuters.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: