Американски банки без много шум запазват връзките си с Русия

Американски банки без много шум запазват връзките си с Русия Снимка: thisismoney.co.uk

В края на септември проблемът беше поставен пред Американския сенат

Основен обект на обвиненията станаха JPMorgan Chase & Co и Citigroup Inc, които според твърденията, се възползват от вратички в санкциите, за да продължат да правят бизнес в Русия, включитено с „Газпром”.

Дискусията обаче извади на светло натиска, на който са подложени най-големите банки в САЩ – от една страна администрацията на Белия дом и Конгреса с въведените санкции срещу руски финансови и бизнес структури и от друга страна – някои задкулисни действия на Министерството на финансите и други държавни департаменти, които негласно насърчават банкови гиганти, вкл. JPMorgan и Citigroup, да продължат да правят бизнес с определени стратегически руски компании, обясниха пред Bloomberg хора, запознати със ситуацията.

В интервю за медията, известен американски адвокат в областта на икономическите санкции подчерта: „Конгресът трябва да разбере, че правителството на САЩ не е наложило всеобхватно ембарго на Русия, все още има бизнес-ниши, които са разрешени. Така че Министерството на финансите ще продължи да провежда срещи, за да обучава банките относно тези ниши на допустими транзакции, особено в хуманитарното пространство“.

Негласните усилия на правителствените структури са част от стремежа на американската администрация да сведе до минимум последствията от санкциите върху американската икономика. Докато някои конгресмени  настояват шумно за по-строги мерки срещу Русия, администрацията се опитва да се съобрази с това, но и да избегне глобална икономическа катастрофа.

От Белия дом многократно са заявявали, че искат банките и предприятията да запазят паричните потоци към несанкционираните сектори на руската икономика, например някои дейности на „Газпром” или производителите на торове Uralkali PJSC и PhosAgro PJSC.

Същевременно, ако с действията си нарушат санкционните ограничения срещу руски финансови структури, организации и лица, банките може да се изправят пред многомилиардни глоби.

Много преди инвазията в Украйна, Citigroup обяви, че възнамерява да се оттегли от потребителското банкиране в Русия и през август го направи, а миналия месец обяви, че ще прекрати и институционалните си операции там. JPMorgan по подобен начин започна да се оттегля от повечето си операции в Русия, но съобщи, че ще продължи да извършва „ограничени дейности“.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ каза, че ведомството е издало насоки към банковата индустрия, за да удостовери, че дейностите, свързани с хуманитарна помощ, енергия и селско стопанство остават разрешени. Пречка за това обаче често са санкциите на ЕС, наложени на руски бизнес-структури в тези области, макар че глобалните банки провеждат редовни дискусии по темата с европейската и американската администрации. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: