
Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети
- Наука
- Текст:

Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа храна на бъдещето. Или поне така твърдят учените, съобщава порталът Phys.org.
Изследователите предложиха концепция за система, която ще създава ястия с вкуса, текстурата и хранителните вещества на техните аналози на Земята. Основната съставка ще бъдат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Те се използват в печенето на тестени изделия, в пивоварството и винопроизводството от хиляди години.
Тази мая е хранителна сама по себе си, съдържа значителни количества протеини, въглехидрати, малко количество мазнини и повечето от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, тя може да бъде подобрена чрез добавянето на повече хранителни вещества, вкус, цвят и текстура.
Учените са изчислили, че един резервоар за ферментация от 3000 литра е достатъчен, за да нахрани 50-100 души. А технологията за 3D-печатане на продукти може да се използва за приготвяне на различни ястия за космонавти. Например, минибарове с вкус и аромат точно като на истински банан.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Ултра преработените храни се оказаха причина за рак

Bloomberg: САЩ поискаха от Турция да спре износа за Русия

Ще преговаря ли Белград с Прищина?

Разрешителните за строеж на жилищни сгради намаляват с 11,5%

Делът на Windows 10 сред персоналните компютри е почти 69 процента

Микроводораслите могат да променят света

Помпео: Си Дзинпин е по-голяма заплаха от Владимир Путин

ЕК с първа стъпка към създаването на трибунал за военните престъпления на Русия
