Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети

Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети Снимка: Phys.org

Достатъчна е само мая

Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа храна на бъдещето. Или поне така твърдят учените, съобщава порталът Phys.org.

Изследователите предложиха концепция за система, която ще създава ястия с вкуса, текстурата и хранителните вещества на техните аналози на Земята. Основната съставка ще бъдат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Те се използват в печенето на тестени изделия, в пивоварството и винопроизводството от хиляди години.

Тази мая е хранителна сама по себе си, съдържа значителни количества протеини, въглехидрати, малко количество мазнини и повечето от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, тя може да бъде подобрена чрез добавянето на повече хранителни вещества, вкус, цвят и текстура.

Учените са изчислили, че един резервоар за ферментация от 3000 литра е достатъчен, за да нахрани 50-100 души. А технологията за 3D-печатане на продукти може да се използва за приготвяне на различни ястия за космонавти. Например, минибарове с вкус и аромат точно като на истински банан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: