
Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети
- Наука
- Текст:

Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа храна на бъдещето. Или поне така твърдят учените, съобщава порталът Phys.org.
Изследователите предложиха концепция за система, която ще създава ястия с вкуса, текстурата и хранителните вещества на техните аналози на Земята. Основната съставка ще бъдат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Те се използват в печенето на тестени изделия, в пивоварството и винопроизводството от хиляди години.
Тази мая е хранителна сама по себе си, съдържа значителни количества протеини, въглехидрати, малко количество мазнини и повечето от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, тя може да бъде подобрена чрез добавянето на повече хранителни вещества, вкус, цвят и текстура.
Учените са изчислили, че един резервоар за ферментация от 3000 литра е достатъчен, за да нахрани 50-100 души. А технологията за 3D-печатане на продукти може да се използва за приготвяне на различни ястия за космонавти. Например, минибарове с вкус и аромат точно като на истински банан.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Чехия ще налага до nет годиши затвор за комунистическа пропаганда

Китай изпрати в космоса модел на мозък върху чип

Страните от ЕС се споразумяха за 18-ия пакет санкции срещу Русия

Германия и Великобритания се споразумяха за взаимна отбрана

Пет държави от ЕС ще тестват приложение за проверка на възрастта при онлайн услуги

Борсовите цени на природния газ в Европа се покачват с близо 1%

Британски учени създадоха най-голямата колекция изображения на човешкото тяло

Има риск от спиране на дейта центрове заради жегата и недостига на вода
