България и Турция ще работят за нов жп граничен пункт

България и Турция ще работят за нов жп граничен пункт Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

България и Турция продължават мерките за облекчаване на товарния автомобилен трафик

България и Турция предприеха много сериозни мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик през граничните пунктове. Тези усилия ще продължат, но ще се търсят и алтернативи, свързани с железопътния и водния транспорт на стоки и товари. Целта е броят на опериращите интермодални влакове да се увеличи от 7 до 22. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

До 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони при пункта Капитан Андреево, което също ще облекчи преминаването, каза вицепремиерът. 

 По думите му, за 10-те месеца на 2022 г. в митниците на Капитан Андреево и Лесово са обработени над 100 00 товарни автомобила повече, спрямо същия период на миналата година. 

Двамата министри обсъдихавъзможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Турция по линията Ямбол – Лесово – турска граница. В областта на интермодалните превози вече имаме голям напредък - около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината“, посочи Христо Алексиев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: