Унгария: „Затворено, защото няма с какво да плащамe тока“

Унгария: „Затворено, защото няма с какво да плащамe тока“ Снимка: https://pixabay.com/

Енергийната криза засегна силно унгарските общини

Те обикновено сключват дългосрочни договори за доставка на газ и електроенергия, за да осигурят стабилни цени, но текущата ситуация (във връзка с руската инвазия в Украйна) им изигра жестока шега: мнозина са изправени пред пет или дори десетократно увеличение на тарифите.

Централното правителство отказа да помогне на местните власти и десетки градове решиха да намалят потреблението. Сред тях е Сегед, град в южната част на страната с население от 160 000 души.

   От 1 януари унгарската държава създаде неработеща система в общинския сектор. Има общини, които не функционират пълноценно от септември, опитват се да изпълнят поне минимум задължения, намаляват градския транспорт, затварят институции

Тамаш Ковач -Заместник-кмет по икономиката на Сегед, пред Euronews.

На първо място бяха засегнати библиотеки, театри, спортни комплекси, басейни и спа центрове. В Сегед през последните седмици бяха затворени 10 институции, от известния музей до главния театър.

В близкия малък град Мако властите са направили всичко, за да продължи работата на местния термален център - жизненоважен обект за туризма.

 Местните споделят, че са се примирили със суровата реалност.

Будапеща все още се държи, но и тук градските съоръжения изпитват сериозни затруднения.

"Миналата седмица стана ясно, че най-големият хотел в страната, Hungária с 499 стаи, също ще затвори след няколко дни и ще отвори врати едва в началото на март", съобщава специалният кореспондент на Euronews Адам Маджар от Будапеща.

"Неговото ръководство, въз основа на данните за предварителната заетост   реши, че поддържането на хотела отворен през зимата не е рентабилно."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: