Новата военна тактика на Русия – електричество срещу територии

Новата военна тактика на Русия – електричество срещу територии Снимка: pravda.com.ua

Заместник -председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент Дмитрий Медведев обясни, че ако Украйна не иска проблеми с електроенергията, трябва да признае анексирането на около 19% от своята територия.

Според него, след масираният руски обстрел на енергийната ѝ инфраструктура, опитите на Украйна да купува електроенергия от Европа "няма да дадат желаната стабилност". Тhe Moscow Times цитира част от поста на Медведев в неговия Теlegram-канал:

„Пътят към стабилността на енергийните доставки е друг – трябва да се признае легитимността на исканията на Русия в рамките на специалната военна операция и нейните резултати, отразени в Конституцията на Руската федерация. Така ще се уреди въпросът с осветлението“.

От кабинета на украинския президент Володимир Зеленски коментираха, че „препоръката” на Медведев всъщност е „официално признание за тероризъм на държавно ниво. За какви преговори можем да говорим? С кого?"

Русия започна да унищожава енергийния сектор на Украйна на 10 октомври, в отговор на т. нар. терористична атака на Кримския мост, според официалната позиция на Кремъл. Данни на украинското разузнаване обаче сочат, че атаките са подготвени много преди това. Руските крилати ракети и иранските дронове повредиха над 30% от енергийните съоръжения в цяла Украйна, включително ключово енергийно оборудване. 

Това доведе до „безпрецедентни извънредни ограничения в доставките на електроенергия”, съобщи Енергийната компания на Украйна (ECU), отбелязвайки, че „За съжаление има голяма вероятност от по-сериозни и дълготрайни прекъсвания на електрозахранването през следващите дни“. 

Паралелно с това, ECU тества възможността да купува електроенергия от Словакия, за да "подпомогне енергийната система на Украйна в случай на недостиг на генериращи мощности, след като в резултат на ракетни атаки рисковете за устойчив отоплителен сезон се увеличиха значително“.

Русия анексира Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна след псевдо-референдуми, които ООН нарече нелегитимни. Москва назначи своя администрация, но не определи границите на „новите” руски територии, в които така и не успя да наложи пълен контрол със сила – и сега, според думите на Медведев, се опитва да го постигне с поредното изнудване. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: