Дистанционни убийци: как управляемите руски ракети поразяват граждански цели в Украйна

Дистанционни убийци: как управляемите руски ракети поразяват граждански цели в Украйна Снимка: theins.ru

От 10 октомври насам, след експлозията на Кримския мост, руските сили ежедевно нанасят ракетни удари по жилищни райони и гражданска инфраструктура в Украйна, в т.ч. и в „новите” руски райони, чието анексиране Кремъл шумно оповести.

Високоточните руски ракети оставят след себе си убити, ранени и мащабни разрушения, включително по детски площадки и енергийни съоръжения, лишавайки населени места и болници от електричество и топлоподаване. 

Досега съставът на невидимата армия, стояща зад атаките, не беше известен, но съвместно разследване на The Insider, Der Spiegel и Bellingcat идентифицира членовете на секретно звено при Главния изчислителен център на руските въоръжени сили, чиято задача е да насочва ракетните удари.

Според разследването, в отряда от масови дистанционни убийци работят около 30 военни инженери, предимно млади мъже и жени с опит в информационните технологии. По един или друг начин, настоящата им работа ги превръща във военнопрестъпници, които определено имат ясна представа за последствията от действията си. 

Всички тези „ракетчици” са с адресна и трудова регистрирация на официалния адрес на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Повечето са завършили или Академията за стратегически ракетни сили, или Военноморския инженерен институт. Едни са служили в армията като офицери или морски инженери, други са с работили като ИТ-специалисти, вкл. един бивш дизайнер на  компютърни игри.

Командир на звеното е 40-годишен полковник, дипломиран специалист по информационни системи за руски ракети, отличен с медала „За участие в бойните действия в Сирия“. В отряда има и друг член с опит в Сирия, а един от най-младите в състава, 30-годишен възпитаник на Военноморския инженерен институт в Санкт Петербург, преди да се присъедини към Главния компютърен център е живял като нормален московчанин – пътувал е в чужбина, коментирал е Холивуд в Twitter и дори е подкрепял инициативата на Алексей Навални "Гласувай умно".

Две седмици преди 2 октомври, телефонните записи на екипа показват нулева активност, но след тази дата връзките се нажежават, достигайки своя пик на 9 октомври, което съответства на заключенията на украинското и международно разузнаване, че ударите са подготвяни много преди взрива на Кримския мост на 8 октомври 2022 г. 

Сходен модел на телефонна активност бележат и дните преди 13 март, когато Русия изстреля най-смъртоносния си залп от началото на войната, оставил най-малко 35 убити и 134 ранени във военен полигон близо до Лвов.

Проследявайки телефоните на ИТ-екипа, разследването е установило, че докато насочените от тях ракети са убивали цивилни граждани в Украйна, опасните ИТ-специалисти са се отдали на хобитата си. По всичко личи, че отрядът дистанционни убийци приема работата си ако не като компютърна игра, то като напълно рутинна дейност. 

Опитите на разследващите да разговарят с членове на екипа ракетчици са срещнали легенди, от типа „аз не съм аз” – един се е представил за санитарен техник, друг – за работник в свинеферма, а една от дамите в групата е заявила, че работи в павилион за цветя. На фона на тези "симпатични" млади хора, холивудските „ловци на глави” определено започват да изглеждат аматьори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: