В Европа изведнъж се заговори за излишък на газ

В Европа изведнъж се заговори за излишък на газ

На фона на излишъка цените на газа паднаха рязко

Европейските страни са натрупали повече газ, отколкото им е необходим, поради ръста на вноса на втечнен газ и необичайно топлото време, което доведе до значителен спад на цените на газа.

За това пише Bloomberg.

Сега цените на газа са по-малко от една трета от летния си пик. В същото време изданието подчертава, че все още има рискове. Много зависи от метеорологичните условия, тъй като застудяването бързо ще принуди Европа да започне да използва натрупаните резерви. Освен това европейските правителства са обезпокоени от заплахата от нови саботажи в енергийни съоръжения, които могат да променят ситуацията на пазара.


Топлото време досега помогна за ограничаване на търсенето на газ, но европейските политици са загрижени, че падащите цени на газа могат да доведат до по-високо потребление, тъй като температурите се понижават.

Пренасищането с газ в Европа се очаква да продължи поне до декември. Европа едва ли ще стане свидетел на продължително охлаждане през ноември“, каза пред изданието Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia.

Според различни оценки търсенето на газ през 2022 г. ще намалее с около 7-9%, „главно поради спирането на големи индустриални потребители“.

В същото време, според Gas Infrastructure Europe, усилията на Европа за увеличаване на запасите означават, че европейските хранилища са пълни на 93,6%, а в Германия – 97,5%. И докато тези цифри осигуряват известен комфорт за пазара, в Германия това ще бъде достатъчно, за да отговори на търсенето само за два месеца студено време. В тази връзка Европа ще трябва да продължи да привлича товари с втечнен газ.

Изданието отбелязва, че Европа продължава да приема кораби с газ. По този начин Северозападна Европа планира да получи 82  танкера този месец. Това е с 19% повече от приетото през септември.
 

Цената на газа в Европа на търговете на 24 октомври падна под 1000 долара за хиляда кубически метра. А на 25 август цената достигна рекордните 3,3 хиляди долара за хиляда кубически метра.

В същото време няколко страни от ЕС обявиха необходимостта от определяне на горна граница на цената на природния газ, използван за производство на електроенергия. Процесът на предложение и одобрение за тази инициатива ще отнеме поне няколко седмици.

По-рано еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон отбеляза, че Европейският съюз е станал независим от доставките на природен газ от Руската федерация. Според Бретон Руската федерация е престанала да бъде надежден партньор за Европа, в резултат на което ЕС е заменил 155 милиарда кубически метра газ от други източници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: