ЕС възнамерява да конфискува руски активи в полза на Украйна

ЕС възнамерява да конфискува руски активи в полза на Украйна Снимка: euneighbourseast.eu

Според източници на Bloomberg, новият пакет санкции позволява на ЕС да налага вторични ограничения срещу лица и организации, които са помагали за заобикаляне на предприетите санкционни мерки, както и да конфискува замразени руски активи.

Експертите отбелязват, че ЕС за първи път използва екстериториалния принцип на санкциониране: т.е., налагането на ограничения не само срещу лица, свързани с Европейския съюз и действащи в рамките на европейското право, но и извън него. Новата политика ще засегне онези компании и граждани, които помагат за вноса на европейски продукти в Русия през трети страни, по-специално през Турция. 

Освен това ЕС обмисля въвеждането на нови ограничения, които ще засегнат руски активи. Bloomberg твърди, че европейските власти са готови да преразгледат действащото законодателство, почиващо на принципа на частната собственост, с идеята да въведат изключения, според които да могат не само да замразяват руски активи, но и да ги продават или прехвърлят. 

Като основание за това  се посочва възстановяването на Украйна и компенсирането на загуби на самия Европейски съюз, причинени от политиката на Русия. Според експерти, едно такова решение в голяма степен е реципрочно на подхода на Русия да национализира собствеността на чужди компании, или да ги принуждава да продават бизнеса си на безценица.

Украйна многократно е опитвала да получи достъп до замразени руски активи в чужбина, за да ги използва за възстановяването на страната, но повечето ѝ съюзници досега само обмисляха подобна възможност. Обявената от Владимир Путин мобилизация и по-нататъшната ескалация на конфликта обаче изглежда промениха мнението на ЕС по въпроса. 

В резултат на санкциите, в юрисдикциите на т.нар. от Русия „неприятелски страни”, са замразени над $ 300 милиарда руски активи, без да се смятат тези, на руски олигарси и бизнесмени, включени в санкционните списъци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: