Неограничената власт на Си Дзинпин срина юана и акциите на китайските компании

Неограничената власт на Си Дзинпин срина юана и акциите на китайските компании Снимка: time.com

Ако досега ръководството на Китай се сменяше на всеки 10 години след два 5-годишни мандата, то вчера настоящият лидер на Китайската комунистическа партия и президент на страната получи третия си мандат на двете позиции.

Този „исторически” избор наруши половинвековна политическа традиция в Китай, определяща срок от два управленски мандата - и първият икономически резултат се изрази в няколко неприятни пазарни рекорда

Hang Seng China Enterprises Index, който включва китайски акции, търгувани в Хонконг, днес падна с над 7%, отбелязвайки най-лошия резултат от въвеждането му през 1994 г. Същевременно, континенталният юан стигна до най-ниското си ниво от януари 2008 г., като един щатски долар се търгуваше за 7,259 юана, а акциите на най-големите китайски технологични компании като Alibaba, JD.com и Meituan, се сринаха с над 11%. 

„Ясно е, че инвеститорите просто не са сигурни за бъдещето на китайската икономика“, казва Дики Уонг, ръководител на проучванията в Kingston Securities, Хонконг. 

Политиката на Си Дзинпин, който застана начело на ККП и страната през 2012 г., е Китай да разчита на собствените си сили, да развива собствени технологии и ноу-хау, да взаимодейства по-малко със Запада в икономиката и да му се противопоставя по-силно в политиката. Друг „гвоздей” в политическите виждания на новия стар китайски лидер е неприкритото желание да присъедини Тайван – ако не доброволно, то с употреба на сила. 

Си Дзинпин, когото отдавна оприличават на Мао Цзе Дун, е и основен идеолог зад политиката на нулева толерантност срещу Covid-19. Въвежданите в съответствие с това мащабни строги карантини се смятат за един от факторите за силния спад на китайската икономика. 

Същевременно, държавният контрол над икономиката се засилва, а хората с пазарни възгледи и технологични компетенции бяха отстранени от ръководни позиции, което се приема от инвеститорите като знак, че китайското ръководство вижда в частното предприемачество конкурент на държавните компании и съответно го ограничава. 

Това естествено безпокои инвеститорите, които смятат, че обграждайки се само с лоялни поддръжници, Си Дзинпин вече разполага с неограничени възможности да действа срещу пазарната икономика, казва пред Bloomberg Джъстин Тан, директор по проучванията на азиатския пазар в United First Partners. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: