Си Дзинпин на върха на господството

Си Дзинпин на върха на господството Снимка: стопкадър Euronews

20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай позволи на Си Дзинпин да завърши консолидацията на властта и да се отърве от съперничещите фракции във висшето ръководство на страната

Такива резултати обобщава френският анализатор Жан-Пиер Кабестан за Euronews. Според него Си Дзинпин е решил да разруши политическите традиции в Китай:

Той постигна целите си по отношение на консолидирането на властта. В това няма съмнение. Лидерството стана по-едноцветно. Но проблемът е, че в присъствието на група от съглашатели има много по-малко сдържания и баланси. Разбира се, може да се твърди, че в еднопартийната система те така или иначе са много слаби. Но поне в миналото имаше няколко фракции, които се конкурираха  помежду си и се наблюдаваха.

Преди имаше повече плурализъм в партията, но сега го няма. И опасността е, че когато има по-малко плурализъм, когато има по-малко дебат, повече концентрация на власт, висшето ръководство е по-малко вероятно да слуша други хора и да прави грешки.

Сега партията е доминирана само от една фракция - фракцията на Си Дзинпин. И е ясно, че всички тези лидери са работили със Си Дзинпин, те са били повишени от Си Дзинпин и никакви други фракции не са представени в ръководството. Фракцията на Цзян Цзъмин изчезна, фракцията на Ху Цзинтао беше изместена на заден план. Дори Ху Чунхуа вече не е член на Политбюро."

Си Дзинпин беше единодушно одобрен за председател на Комунистическата партия за трети мандат, неограничен според новата конституция. Ръководството на КНР по-рано многократно е заявявало, че основната му задача е да завърши социалистическата модернизация, така че до 2050 г. Китай да се превърне в просперираща демократична страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: