Арестуваха бразилски политик, който хвърли гранати по полицаи

Арестуваха бразилски политик, който хвърли гранати по полицаи Снимка: as-coa.org

Ранени са двама служители на реда, отишли да арестуват в дома му 69-годишния Роберто Джеферсън.

Бившият лидер на политическата партия RTV е трябвало да бъде задържан заради нарушаване на режима на домашен арест, наложен му заради заплахи срещу висш съдебен служител, съобщава ВВС. Джеферсън обаче е посрещнал полицаите, мятайки по тях две гранати, след което произвел и няколко изстрела с пушка

Воинственият и добре въоръжен политик подкрепя крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро, който все пак е разпоредил ареста на своя съюзник, с аргумента, че това е мярката срещу „онези, които стрелят по полицаи”.

Двамата пострадали служители на реда са с леки наранявания от шрапнели и след медицински преглед им е назначено домашно лечение. За щастие, стрелбата с пушка е разбила само стъклата на полицейската им кола.

Политическото напрежение в Бразилия е високо преди балотажа за президентския пост идната неделя между Жаир Болсонаро и левия Луис Инасио Лула да Силва - бивш президент на Бразилия в два поредни мандата от 2003 до 2010 г., чийто началник на кабинет Дилма Русев, го наследи на президентския пост.

Социологическите проучвания преди изборите предвещаваха 14% предимство за Лула, но той води пред Болсонаро само с около 5.2%, така че макар и фаворит, балотажът определено е неуспех за левия кандидат.

От своя страна Болсонаро смекчи нападките срещу левите сили преди балотажа, с идеята да привлече по-умерените да го подкрепят, но като цяло атмосферата в страната остава напрегната. И левите, и десните са готови „да пролеят кръв” в случай на загуба.

„В тази президентска надпревара можете да заложите всичко – и да загубите всичко, ако се окажете на грешната страна”, казва местен политически анализатор пред ВВС и не скрива опасенията си, че преди президентския балотаж в Бразилия отново ще се разрази насилие, както в навечерието на първия тур. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: