Бившият председател на Китай бе изведен от конгреса на Комунистическата партия

Бившият председател на Китай бе изведен от конгреса на Комунистическата партия

Бившият президент на Китай и бивш генерален секретар на Комунистическата партия на Китай Ху Дзинтао беше изведен от церемонията по закриването на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай в Пекин

Това съобщава AFP.

По време на гласуването за приемане на резолюции по доклада на 19-ия Централен комитет на Комунистическата партия, един мъж се приближи до Ху Дзинтао и го хвана за ръката с предложение да напусне залата. Ху Дзинтао отказа. След това към него се приближи друг мъж, двамата заедно поведоха бившия генерален секретар на Комунистическата партия.

Ху Дзинтао не се върна в залата.

Не се съобщават причините, поради които той е напуснал конгреса. По време на срещата той седеше отляво на китайския президент Си Дзинпин.

Ху Дзинтао е на 79 години. Той е бил генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай от 2002 до 2012 г. и като председател на КНР от 2003 до 2013 г. Си Дзинпин го наследи и на двете позиции.

20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия се проведе в Пекин от 16 до 22 октомври. В неделя, 23 октомври, ще се проведе първият пленум на Китайската комунистическа партия , на който ще бъдат одобрени новият състав на Политбюро на Централния комитет и на Постоянния комитет на Политбюро. Очаква се китайският председател Си Дзинпин да бъде преизбран за трети мандат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: