Мъск смята, че глобалната рецесия ще продължи до пролетта на 2024 г.

Мъск смята, че глобалната рецесия ще продължи до пролетта на 2024 г.

Глобалната рецесия може да продължи до пролетта на 2024 г., предполага американският бизнесмен Илон Мъск

Предприемачът отговори на публикацията на съоснователя на криптовалутата Dogecoin Били Маркъс (в Twitter той е подписан като Шибетоши Накамото).

Уау, цифрите за коронавируса наистина са доста ниски. Мисля, че всичко, за което трябва да се тревожим в момента, е предстояща глобална рецесия и ядрен апокалипсис“, пише Маркус.

Мъск в отговор отбеляза, че наистина „би било хубаво да живеем поне една година без ужасно глобално събитие“. В отговор Маркъс попита колко дълго ще продължи рецесията.

„Мога само да гадая, но вероятно до пролетта на 2024 г.“, написа Мъск.

Миналата седмица Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през следващата година до 2,7% от 2,9%, очаквани през юли.

Както отбеляза главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша, световната икономика продължава да изпитва сериозни затруднения и е под влиянието на три „мощни фактора“: военните действия в Украйна, „криза на разходите за живот“ поради нарастващата инфлация и забавяне на икономическата активност в Китай.

Според него на този фон повече от една трета от световната икономика тази или следващата година може да очаква свиване, а стагнацията ще продължи в трите най-големи икономики - САЩ, Европейския съюз и Китай.

„С други думи, най-лошото тепърва предстои и за много хора ситуацията през 2023 г. ще се възприема като рецесия“, каза икономистът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: