Държавата очаква около 800 млн. лв. приходи от пътни такси през 2023 г.

Държавата очаква около 800 млн. лв. приходи от пътни такси през 2023 г. Снимка: МРРБ

Тол системата да се ползва за следене на средна скорост, наличие на „Гражданска отговорност“ и технически преглед предлагат експерти

Около 800 млн. лв. са очакваните приходи от пътни такси, които държавата ще събере през 2023 г. Прогнозите са 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол такси, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума – около 250 млн. лв., се очаква да се генерира от продажбата на винетки за леки автомобили, които от 1 януари ще бъдат с 10% по-евтини.

Това обяви директорът на Националното тол управление Георги Темелков по време на кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване.“

По време на форума Георги Темелков изрази надежда, че през следващите години приходите от пътни такси ще достигнат почти един милиард лева на година, каквито бяха и заявките при нейното създаване, като 2/3 от средствата ще са от тежкотоварния и транзитен трафик. Оптимизъм за това дават данните от постъпления, след като от 1 юли т.г. и второкласните пътища в страната са обложени с пътни такси за тежкотоварни автомобили. „През последните три месеца за първи път от въвеждането на тол системата имаме повече приходи от тол такси, отколкото от е-винетки. 98 млн. лв. са постъпленията от товарни автомобили, спрямо 75 млн. лв. от леки коли,“ отчете Темелков. 

Данните от тол системата сочат, че на ден през България преминават около 16 000 превозни средства между 3,5 и 12 тона и над 36 000 превозни средства над 12 тона. 100% от територията на страната е покрита с контролни точки на тол системата, която освен от АПИ може да се ползва и от други институции за подобряване на пътната безопасност и контрола. 

„Работим в близките години системата да може да се ползва за контрол за наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед. Така ще отпаднат изцяло стикерите от предните стъкла и ще намалеят фалшивите прегледи и застраховки. Системата може да се ползва и от МВР за контрол на средната скорост, с което да допринесе много за намаляване на войната по пътищата и пътния травматизъм“, посочи Темелков. Той допълни, че се очаква да бъдат сертифицирани и вградените на 100 локации в асфалта сензорни кантари, с които да се следи за претоварени камиони. Те дават точност до 98% на теглото, както и информация за посоката на движение на превозното средство. Системата позволява и извършване на контрол от структурите на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и др.

Темелков отчете, че за 2021 г. са издадени 430 000 електронни фиша за нарушения и 2000 наказателни постановления. От началото на годината до 30 септември електронните фишове са 373 744, а наказателните постановления – 2684. „Над 20 млн. лв. са приходите от нарушения на водачи, които са установени да карат без винетка или тол такса. Практически Национално тол управление може да се издържа от наложените глоби, но не това е целта на системата“, обясни още той.

 По време на кръглата маса бе отчетено няколкократното повишаване на тежкия трафик от Турция към Западна Европа след началото на войната в Украйна, както и необходимостта от нови правила за проектиране на пътища у нас предвид тренда съвременните камиони, включително и тези на ток, да се произвеждат с по-голяма обща маса и да превозват повече и по-тежки товари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: